06.09.2023

47. Jesenske serenade

Od 5. septembra do 29. septembra se v različnih krajih Slovenije odvijajo že 47. Jesenske serenade Glasbene mladine ljubljanske.

Jan P

Jesenske serenade 2023

Čeprav se s poletjem počasi poslavlja živahna festivalska sezona, ki je bogatila kulturno življenje po vsej Sloveniji, se z začetkom jeseni odpirajo vrata novih koncertnih sezon, abonmajev in koncertov. Vmesno obdobje zapolnjujejo Jesenske serenade, ki imajo svoj izvor v Serenadah, ki so jih prvič organizirali leta 1976 v sodelovanju s Trubarjevim antikvariatom.

V sredo, 6. septembra, je v atriju Magistrata potekala novinarska konferenca, na kateri je Glasbena mladina ljubljanska v sklopu svoje 59. sezone delovanja obelodanila program 47. Jesenskih serenad. Predstavila sta ga predsednik Janez Rozman in oblikovalec Boris Rener, ki letos obeležuje 25. obletnico oblikovanja Jesenskih serenad. Za letošnjo edicijo je po Renerjevih besedah značilen nekoliko začinjen izbor. Tokrat so si namreč dovolili malenkost več zajetnejših sestavov in kombinacije z uveljavljenimi umetniki ter sodelovanje s poustvarjalci, s katerimi so sodelovali že v preteklosti. Programski sklopi so v nekaterih primerih zelo enoviti oziroma celostni, v drugih pa živahno razgibani. Prvi koncert se je odvil en dan pred konferenco, zadnji pa bo na sporedu v petek, 29. septembra. Ciklus koncertov na različnih lokacijah po Sloveniji bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana, Veliki dvorani na Vegovi 7 v Ljubljani, Knjižnici Medvode, cerkvi sv. Janeza Krstnika v Zbiljah, cerkvi sv. Valburge v Valburgi pri Smledniku, Kulturnem domu Medvode, Dvorcu Bukovje v Dravogradu, Grajski kleti v Vipavskem Križu, Muzeju Marijana Miklavca na Štolfetovi domačiji v Sežani, cerkvi sv. Jurija na Tabru pri Materiji, Muzeju slovenski filmskih igralcev v Divači in Viteški dvorani na gradu Štanjel. 

Tudi letos je glasbi dodana umetniška beseda, vsakemu sporedu pa pripada programski naslov. Godalni kvartet, ki ga sestavljajo violinista Janez Podlesek in Ana Julija Mlejnik Železnik, violist Nejc Mikolič in violončelistka Tamara Gombač, bo s klarinetistko Julijo Vrabec predstavil Popotovanje, medtem ko bo koncert z besedo povezoval Kristijan Koželj. Na sporedu bodo Kvintet za klarinet in godala v A-duru, KV 581 Wolfganga Amadeusa Mozarta in renesančni odlomki iz del Paola Santonina in Françoisa Rabelaisa. Slogovno razgibani program Pesem ptice, ki vsebuje dela Georga Friedricha Händla, Mozarta, Maria Castelnuova - Tadesca, Mihaila Glinke in Astorja Piazzolle, bosta predstavili flavtistka Metka Črnugelj in kitaristka Maja Kralj, izbrana besedila Williama Stanleyja Merwina, Khalila Gibrana, Varlama Šaramova in Nika Grafenauerja pa bo bral Dejan Pevčević. Tako kot vsako leto bo ponovno prisoten vokalni sestav. Tokrat se bo v sklopu programa Zimzelenje predstavil moški del skupine IngeniuM (tenorja Domen Anžlovar in Blaž Strmole, bariton Matjaž Strmole in bas Ambrož Rener), ekipe, ki je v preteklosti na serenadah nastopila v mešani zasedbi. Njihov koncert bo z besedo povezovala Tina Uršič. Na sporedu bodo pesmi Radovana Gobca, Urbana Kodra, Katarine Pustinek Rakar, Rista Savina, Kamila Maška, Antona Foersterja, Marcela Peetersa, Vasilija Mirka, Rada Simonitija, Deča Žgurja, Tadeja Hrušovarja in Mojmirja Sepeta ter nekaj narodnih.

Serenade vsako leto nekoliko odstopajo od čistega klasičnega repertoarja, zato bo v tem kontekstu deloma spontano improviziran program Lovilec sanj, ki vsebuje tako avtorske skladbe in pesem zagrebške rockovske skupine Time kot tudi odlomka baročnega velikana Johanna Sebastiana Bacha in besedila Franceta Prešerna, predstavil Marko Hatlak BAND (harmonikar in vokalist Marko Hatlak, bobnar Žiga Kožar, klaviaturist Leon Firšt, basist Erik Čebokli, tolkalec in violinist Lazaro Zumeta), medtem ko bo izbrana besedila pripovedoval Tadej Pišek.

Podroben program najdete na povezavi napovednika Glasbene mladine ljubljanske.