08.07.2024

5. Festival Fuga

Med 10. in 15. julijem 2024 bo Koper gostil več kot 50 študentov umetniških akademij iz vse Evrope, ki na 5. edicijo Festivala Fuga prinašajo gledališke in avdio-vizualne predstave.

Press Info

5. Festival Fuga

Festival Fuga, ki ga organizirajo Gledališče Koper, ŠOUP (Študentska organizacija Univerze na Primorskem) in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, je za vse obiskovalce brezplačen. Festival bo potekal šest dni, vsak večer bo v Gledališču Koper na sporedu ena gledališka predstava. Fuga je prvi in edini mednarodni festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave in glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope. Namenjen je predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem. Festival Fuga sodi pod okrilje Gledališča za otroke in mlade Svetilnik.

Program 5. Festivala Fuga vključuje predstave prestižnih akademij, med drugim Accademie Dimitri iz Verscia iz Švice, Univerze za gledališko in filmsko umetnost iz Budimpešte, AGRFT iz Ljubljane, Akademije za gledališko umetnost iz Krakova, Fakultete za dramske umetnosti iz Beograda in Akademije umetnosti iz Novega Sadu. »Vsaka predstava je bila izbrana zaradi aktualnega pristopa, inovativnega sloga in tematske poglobljenosti, saj obravnava iskanje smisla sodobnega in mladega posameznika v osebnem in družbenem kontekstu, je nad programom 5. Festivala FUGA navdušen umetniški vodja festivala Ivan Loboda. »S prispevki prestižnih akademij bomo koprsko kulturno krajino obogatil z najnovejšimi trendi evropske gledališke umetnosti. Zahvaljujemo se vsem podpornikom in pokroviteljem festivala, ki omogočajo, da je ogled vseh predstav za obiskovalce brezplačen,« dodaja Loboda.

Sreda, 10. julij 2024 - Svetlana Aleksijevič: Černobiljska molitva
Akademija za umetnosti Novi Sad

Predstava Černobiljska molitva Akademije za umetnost iz Novega Sada temelji na romanu Svetlane Aleksijevič, ki razkriva zamolčane resnice in se konča z edinstveno černobilsko molitvijo za žrtve in tiste, ki bodo še dolgo nosili težke posledice.

Četrtek, 11. julij 2024 - Mariann Fabók: Király Erzsi
Akademija za gledališko in filmsko umetnost Budimpešta

Akademija za gledališko in filmsko umetnost iz Budimpešte na festival Fuga prihaja z uprizoritvijo Király Erzsi, ki je nastala po ljudskih motivih. Pripoveduje zgodbo o starem očetu, stari materi in njunih treh hčerah; zgodba se zapleta okoli grdega bedaka s slabotnim vidom, zlobne čarovnice in hudobne tete.

Petek, 12. julij 2024 - Katarina Nikolić: Prozor
Fakulteta za dramske umetnosti Beograd

V igrano-lutkovni uprizoritvi sodobne angažirane drame Okno srbske pisateljice in dramatičarke Katarine Nikolić se študenti Fakultete za dramske umetnosti iz Beograda podajo v zapletene življenjske poti in odnose petih mladih posameznikov ter raziskujejo, kje se med otroki, ki šele vstopajo v svet odraslih, rodi seme nasilja in to, kako se ga obravnava in kako se proti njemu borimo.

Sobota, 13. julij 2024 - Avtorski projekt: 'QR koda'
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana

Ljubljanska AGRTF se bo predstavila z avtorskim projektom QR koda, v katerem mladi ustvarjalci raziskujejo in poglabljajo teme, s katerimi se vsakodnevno soočajo in jih vedno znova nagovarjajo. Njihov pogled na obravnavane teme je v produkciji predstavljen skozi izrazito vizualni spekter in asociativno, sanjsko logiko, kjer čutenje nadvlada razum.

Nedelja, 14. julij 2024 - Kolektiv: Not Found
Accademia Dimitri

Študentje akademije Dimitri iz švicarskega Verscia na festival FUGA prihajajo z uprizoritvijo Not Found. To ni zgodba. To je izjava. To je notranje stanje, ki ga – pred praznino naših vprašanj, ko jih soočimo s širšo resničnostjo – čutimo vsi.

Ponedeljek, 15. julij 2024 - Piotr Mateusz Wach: grzybobranie/Zima Nuklerana
Akademija za gledališko umetnost v Krakovu

Akademija za gledališko umetnost v Krakovu bo uprizorila intimno igro Piotr M. Wacha grzybobranie/Zima Nuklerana, ki je obogatena z glasbo in vizualizacijami, ki so ustvarjene v živo, avtobiografski narativni gibi pa predstavi dodajajo pristno realističnost. Kot njegov režijski prvenec Wach občinstvu ponuja vrsto meditativnih doživetij, v katerih se besedilo in gibanje združujeta v organski pulz.

Tako kot na prejšnjih izvedbah festivala Fuga bodo dopoldne potekale potekale delavnice za nastopajoče, letošnji festival pa prinaša nekaj novosti. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo mednarodno priznani čilski dramatik in performer Nicolás Lange, srbska režiserka, profesorica in nekdanja umetniška vodja beograjskega festivala Bitef Ivana Vujić ter nagrajena slovenska igralka, dramatičarka in pesnica Anja Novak, bo ob zaključku festivala 15. julija podelila tri strokovne nagrade, že tretjič pa bo podeljena tudi nagrada občinstva. V petek, 12. julija, ob 11. uri bo v Gledališču Koper potekala okrogla miza Srečanje akademij, na kateri bodo vse gostujoče akademije izmenjale svoje izkušnje in razpravljale o temah, kot so študijski programi, položaj mladih umetnikov, trendi v umetnosti in gledališču ter osebni interesi umetnikov na tem področju umetnosti. Tretja novost letošnjega festivala je bogat spremljevalni program, ki ga organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA. Tri večere bodo v trdnjavi Bastion potekali avdiovizualni dogodki, zadnja dva večera pa bodo pred Bastionom potekali glasbeni koncerti.