01.09.2016

52 : 40 – 52 koncertnih let vs. 40 jesenskih serenad

Glasbena mladina ljubljanska je predstavila prihajajoče koncertno leto, v katerem obhaja 40. let ciklusa Jesenskih serenad.

Tanja Benedik

Marinka Gombač (producentka GML) in Boris Rener (Umetniški vodja Jesenskih serenad)
Foto: Tanja Benedik

Sezona Glasbene mladine ljubljanske se, kot vsako leto doslej, začenja z Jesenskimi serenadami. Letošnja, že štirideseta po vrsti je v celoti posvečena pobudniku ciklusa, letos preminulemu profesorju Tomažu Lorenzu. »Pogrešamo ga. Manjkal nam bo. Močno manjkal. Vendar smo tudi zaradi vsega njegovega dela, ki ga je vtkal v glasbenomladinsko delovanje Ljubljane in širše, toliko bolj zavezani k vztrajanju na dosedanji poti,« se je v uvodniku v program GML 2016/17 zapisalo predsedniku Janezu Rozmanu. Prof. Lorenz je umetniško vodenje serenad leta 1998 prepustil Borisu Renerju, ki je predstavil letošnjo sezono.

Jesenske serenade so zaradi specifike prostorov, v katerih se izvajajo koncerti, namenjene glasbenim zasedbam brez spremljave klavirja, zato je iskanje nastopajočih nekoliko zahtevnejše. Na povabilo so se do danes odzvali prav vsi vabljeni glasbeniki, saj je nastop lahko dobra odskočna deska za nadaljevanje umetniške poti. Dodana vrednost je izjemno premišljena povezava glasbe in govorjene besede, za kar že leta skrbita Tina Uršič in Dejan Pevčevič. Dolžina programa je omejena na eno uro, kar ustreza vsem generacijam poslušalcev. Zavidljivo je tudi dolgoročno sodelovanje z občinami, ki projekt podpirajo, čeprav se pri tem srečujejo z velikimi finančnimi omejitvami. Tako so Glasbeni mladini letos že štiridesetič podali roko v Ljubljani, devetindvajsetič v Medvodah, osemnajstič v Dravogradu, enajstič v Ajdovščini in petič v Izoli.

Tokratni koncerti so: Mozart na obisku (Matej Grahek – flavta, Miran Kolbl – violina, Gea Pantner Volfand – viola, Milan Hudnik – violončelo), O cieco mondo (Ansambel kljunastih flavt Le phénix, vodja Mateja Bajt), V vrtincu (Uroš Vegelj – tuba) in My favorite things (Vox Arsana).

Seveda je poslanstvo Glasbene mladine ljubljanske glasba za mlade in z mladimi, zato vsako leto objavi razpis, na katerega se lahko prijavijo mladi glasbeniki, ter razpiše številne koncerte za mlade obiskovalce iz šol in vrtcev.

Na razpis se je letos prijavilo 150 glasbenikov, od katerih jih bo po izboru strokovne komisije v ciklusih Mladi mladim (v klubu Cankarjevega doma), Ob klavirju (v SF), Zvoki mladih in Študent–profesor v Unionu (v Grand hotelu Union), Prisluhnimo v operi (v SNG Operi in baletu Ljubljana), Dobimo se na Magistratu (v Rdeči dvorani Magistrata), Glasbeni samovar (v dvorani Ruskega centra znanosti in kulture), Jazz v kavarni Union ter Glasba na vodi (na ladjici na Ljubljanici) nastopilo 50.

GML programe izvaja tudi v šolah ali vrtcih. Tako vas lahko Andrej Strmecki popelje z glasbo okrog sveta ali pa se z Urošem Rakovcem poučite o Glasbi skozi čas. V Cankarjevem domu in v SNG Operi in baletu Ljubljana pa skozi celo šolsko leto potekajo koncerti z orkestri v sodelovanju s Slovensko filharmonijo, Lutkovnim gledališčem, Simfoničnim orkestrom RTV, Big bandom RTV in Policijskim orkestrom. Ti programi so v šolah zelo priljubljena oblika izvajanja obveznih kulturnih dni in so praviloma vedno razprodani.

Seveda pri predstavitvi ne gre pozabiti na Mešani mladinski pevski zbor Veter, zbor ljubljanskih srednješolcev, ki ga vodi Tereza Podlogar. Ta vsako leto priredi letni koncert in v sodelovanju s še enim zborom tudi koncert Zborovski pevci za zborovske pevce, v svoje vrste pa vabi vse, ki imajo radi glasbo in se želijo družiti s kolegi z drugih šol. Avdicije bodo septembra v času vaj (v torek ob 19.00 in v petek ob 16.00).