14.03.2019

Aegis carminis – prvič

Danes se v Kopru začenja prvi mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis, ki ga prireja Akademski pevki zbor Univerze na Primorskem (APZ UP). 

SIGIC

Aegis carminis – prvič

Na festivalu se bo zvrstilo 15 koncertov zborov iz Slovenije, Španije, Italije, Grčije, Rusije in Madžarske. Večina koncertov bo potekala v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, nekaj koncertov pa bo potekalo tudi v atriju frančiškanskega samostana sv. Ane, v Taverni, koprski stolnici in na Titovem trgu.

Poleg koncertov je v okviru festivala potekal natečaj za nova zborovska dela, katerega nagrajenci so že znani, ter zborovsko in dirigentsko tekmovanje, kjer se bo predstavilo kar 15 dirigentov iz devetih držav ter 11 zborov iz šestih držav.
Spremljevalna izobraževalna vsebina bo organizirana tudi v obliki vodene razprave po tekmovalnih nastopih ter srečanje s slovenskimi skladatelji. Nastopajoče bo ocenjevala narodnostno mešana strokovna žirija, vstop na koncerte pa bo brezplačen.

»Z organizacijo raznovrstnih dogodkov v okviru festivala želimo slovenskemu in mednarodnemu prostoru ponuditi kvalitetno prireditev, s katero vzpodbujamo k nastajanju novih dosežkov na področju vokalne glasbe. Poleg tekmovalnih in netekmovalnih nastopov zborov ter mednarodnega tekmovanja za dirigente bomo predstavili tudi zmagovalce skladateljskega natečaja,« napoveduje umetniški direktor festivala in vodja APZ UP, Ambrož Čopi ki v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices že desetletje sooblikuje kulturno ponudbo v slovenski Istri.

Na otvoritvenem koncertu, ki bo potekal danes ob 19.30 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, bodo nastopili Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper z dirigentko Majo Cilenšek, Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani z dirigentom Markom Vatovcem in APZ UP.

Na jutrišnjem otvoritvenem koncertu tekmovanja ob 19.45 bodo nastopili ruski Otroški zbor Vesnianka, ki ga vodi dirigentka Lubov Aldakova, madžarski Mešani mladinski pevski zbor Lautiti z dirigentom Józsefom Nemesom ter španski Coro Los peques del León de Oro, ki ga vodi dirigentka Elena Rosso. Najboljši zbori tekmovanja po izboru žirije se bodo potegovali za veliko nagrado festivala »Aegis carminis« v soboto ob 19. uri.

Festival bodo organizatorji zaključili z dvema nastopoma v nedeljo, in sicer ob 10. uri v stolnici Koper ter uro in pol kasneje na Titovem trgu.

Še nekaj o imenu festivala: Koper sodi med najstarejša slovenska mesta in se ponaša z bogato arhitekturno in kulturno dediščino. Ime festivala nosi prvotno grško-tračansko ime mesta Koper – Aegida - ter o festivalu Aegis carminis (Ščit pesmi) že poje istoimenska himna. Napisal jo je škof Jurij Bizjak, uglasbil Ambrož Čopi, zapel APZ UP, klavir pa je igrala učiteljica na koprski glasbeni šoli Nives Pavlič.

V posluh jo najdete TUKAJ.

Brošura s programom je dostopna TUKAJ.

Live stream dogodkov: TUKAJ