09.12.2016

Ajda Stina Turek predstavlja avtorsko skladbo Such Long Time Ago

Mlado pevko, ki študira na Berklee College of Music v Bostonu poznamo kot odlično interpretinjo vokalnih jazzovskih standardov, manj znano pa je, da se Ajda ob tem že nekaj časa ukvarja tudi s pisanjem lastnih skladb.

Peter Baroš

Ajda Stina Turek
Foto: Polona Mlakar Baldasin

Ajdo Stino Turek smo pred časom že predstavili v Portretu nove glasbene generacije. Mlado pevko, ki študira na Berklee College of Music v Bostonu poznamo kot odlično interpretinjo vokalnih jazzovskih standardov, manj znano pa je, da se Ajda ob tem že nekaj časa ukvarja tudi s pisanjem lastnih skladb.

»Ob začetkih jazzovskega petja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani sem govorila, da ne bom pisala svojih skladb temveč raje pela jazz standarde«, pove Ajda. »Ko sem prišla v Boston, mi to ni bilo več dovolj. Skladbo Such Long Time Ago sem tako napisala že v prvem semestru na Berkleeju, vendar vanjo sprva nisem bila čisto prepričana in sem jo pustila ležati. Ko sem pa morala v okviru študija izdelati projektno nalogo iz harmonije, sem besedilo in melodijo razvila v celotno pesem

Skladbo je sprva zapisala za kvartet, s sodelovanjem aranžerja Nina Šamanića pa je bila spisana končna različica za dvajset glasbenikov. »Vse sodelujoče glasbenike sem zbrala z Berkleeja«, pojasni Ajda. »Večinoma gre za moje prijatelje in cimre, pa tudi nekaj njih, ki jih prej nisem poznala«. Skladbo Such Long Time Ago so v studiu ob Ajdi Stini Turek posneli: Corliss Lee, Sumeet Subrata Sarkar (violini), Juliana Ponton (viola), Haein Kim (čelo), Margot Mayette (flavta), Lee Seungwon (alt saksofon), Orlando A. Latorre (trobenta), Shachar Ziv (francoski rog), Vid Jamnik (vibrafon), Namhe Kim (klavir), Youngchae Jeong (bas), Gilbert Mansour (konge) in Alex W. Michelsen (bobni). Dirigiral je Eren Başbuğ. Sam proces snemanja skladbe je bil dokumentiran z video posnetkom, ki si ga lahko ogledate spodaj.

A to ni edina skladba pod katero se Ajda podpisuje s svojim imenom. Svoja avtorska dela je predstavila letos poleti z nastopom v Jazz klubu Gajo, koncert pa je bil posnet s strani RTV Slovenija (povezava do posnetka). Sicer pa mlada glasbenica vsak obisk Slovenije izkoristi za številne nastope s svojimi glasbenimi kolegi. Kdaj in kje bo nastopila, lahko spremljate na njeni spletni strani