08.09.2021

Brda Contemporary Music Festival 2021

Brda Contemporary Music Festival, festival ustvarjalne glasbe in
improvizacije, se bo med 9. in 11. septembrom 2021 že enajstič odvil
v Šmartnem, v osrčju Goriških Brd.

Press Info

Brda Contemporary Music Festival 2021

Brda Contemporary Music Festival bo potekal tako kot je zanj značilno – v sožitju med slovensko, furlanskoin italijansko kulturo, umeščen na pomembno stičišče evropskih tokov. Najpomembnejši cilj festivala ostaja: ustvarjanje glasbenikov na področju med Italijo in Slovenijo s pogledom v Evropo in po svetu.

Sodobna ustvarjalna glasba se srečuje z drugimi umetniškimi zvrstmi, od vizualnih umetnosti do videa in plesa, nudi izhodišče za življenje in druženje ravno v najpomembnejših trenutkih za Brda, v času trgatve. Za trenutek se odmakne od naporov življenja, se oblikuje in živi v srednjeveški vasici Šmartno, s tem bogati okolje in ljudi.

Letošnja jubilejna izvedba festivala se bo začela v četrtek, 9. septembra 2021, ob 19.00, v Hiši kulture s fotografsko razstavo »Bobnarji« Toneta Štamcarja ob glasbeni spremljavi Boštjana Simona. Kot je že običaj, bo ob 20.00 v cerkvi Sv. Martina nastopila odlična francoska vokalna improvizatorka Isabelle Duthoit. Ob 21.30 se bo prvi dan zaključil z odličnim triom, ki ga sestavljajo pianist Agusti Fernández (Španija), saksofonist Martin Küchen (Švedska) in tolkalist Zlatko Kaučič (Slovenija).

V petek, 10. septembra 2021, se bo ob 14.00 začela delavnica pod vodstvom Agustija Fernándeza, nadaljevala se bo tudi v soboto. Petkov večer se bo začel s projektom »Piss&Lovi« Flavia Zanuttinija (Italija) in Marca D'Orlanda (Italija), predstavila bosta nov album. Ob 21.00 bo nastopil slovenski duo »Propolis« Mareka Fakuča in Tise Neže Herlec. Drugi večer bo zaključil nastop odličnega orkestra Oholo!

Sobota, 11. septembra 2021, ki je tradicionalno poimenovan Boštjanov dan v spomin na Boštjana Cveka, pokojnega ustanovitelja in vodjo festivala Jazz Cerkno, se bo začela ob 18.00 z recitacijo poezije »pre_več« Dejana Kobana ob glasbeni spremljavi tolkalista Gala Furlana.

Ob 20.00 bo sledil nastop furlanske zasedbe »Kačasweepers«, ki ga sestavljajo Mimo Cogliandro, Paolo Pascolo, Giovanni Maier in Andrea Gulli, ob 21.00 bo sledil nastop portugalskega harfista Eduarda Raona. Kot je že običaj se bo festival zaključil z nastopom udeležencev delavnice pod vodstvom Agustija Fernándeza. Festival se bo predvidoma v celoti odvil v Šmartnem (Hiša kulture in cerkev Sv. Martina) in sicer v skladu s pravili in omejitvami, ki veljajo za prireditve organizirane v skladu z navodili NIJZ (pravila PTC).  V primeru, da program ne bo izvedljiv pod predvidenimi pogoji, se bo prireditve selila na prosto, predvidoma na dvorišče Grada Dobrovo.

Četrtek, 9. september 2021, Šmartno v Goriških Brdih

Galerija, Hiša kulture


19.00 fotografska razstava
Tone Štamcar »Bobnarji
Boštjan Simon – saksofoni

Cerkev sv. Martina / St. Martin's Church

20.00 Isabelle Duthoit – glas

Hiša kulture

21.30 Agustí Fernández
Martin Küchen – saksofoni
Zlatko Kaučič – bobni, tolkala

Petek, 10. september 2021, Šmartno v Goriških Brdih

Hiša Kulture

14.00 Delavnica: Agustí Fernández

20.00 Projekt: »Piss&Lovi«
Flavio Zanuttin – trobenta, elektronika
Marco D'Orlando – bobni, tolkala

21.00 Projekt: «Propolis«
Marek Fakuč – bobni, tolkala, elektronika
Tisa Neža Herlec – vokal, objekti

22.00 Orkester Oholo!
Andrej Fon – klarinet, drugi instrumenti
Jure Boršič – saksofon
Marko Jenič – violina
Andrej Boštjančič-Ruda – kitara
Jošt Drašler – kontrabas
Tomaž Grom – kontrabas
Vid Drašler– bobni

Sobota, 11. september 2021, Šmartno v Goriških Brdih - Boštjanov dan

Hiša Kulture

14.00 Delavnica: Agustí Fernández
18.00 Poezije »Pre_več«
Dejan Koban – recitacija
Gal Furlan – bobni, tolkala / drums, percussion

20.00 Kačasweeepers
Paolo Pascolo – flavta
Mimo Cogliandro– soprano saksofon
Giovanni Maier – čelo
Andrea Gulli – elektronika

21.00 Solo harfa
Eduardo Raon – harfa

22.00 Zaključni koncert delavnice Agustíja Fernándeza