16.11.2023

Čas je za novo desetletje Špil lige

Že 11. leto zapored se bodo na odru Komune v CUK Kino Šiška predstavljali novi upi slovenske glasbene scene.

Press Info

Špil liga
Foto: arhiv Špil lige

Letošnji ligaši:

BTW ali Break The Wall
so rockerji iz Šmarja pri Jelšah. Prvotno so se zbrali zaradi šolskega nastopa, od takrat pa samostojno ustvarjajo in raziskujejo slovensko pop-rock sceno. Privlačijo jih predvsem trše zvrsti rocka. V prihodnje si želijo čim več nastopov in kmalu tudi samostojnih koncertov.

Še precej sveža zasedba Capuchini prihaja iz okolice Ivančne Gorice in Grosuplja. Člane je povezala predvsem ljubezen do glasbe in navkljub kratkotrajnemu sodelovanju se njihov glasbeni stil hitro razvija. Pevkin vokal je močan in odločen, kar daje njihovi sicer lahkotnejši indie personi odtenek temnejše zvočnosti.

Petčlanska skupina Fallen Division prihaja iz centralne Slovenije. Z glasbo se navdušeno ukvarjajo že od osnovne šole, nekateri člani so sodelovali tudi v šolskih zasedbah. Na skupno ustvarjalno pot so se podali pred devetimi meseci. Gibljejo se v rock sferi s občasnimi pop niansami.

Primorsko-notranjska petčlanska zasedba z imenom Ghastly Ashes je naveza dolgoletnih prijateljev, ki so se okrog glasbe povezali v času korone. Iz sprva le zabavnega druženja in ustvarjanja melodičnega/groove metala so se kmalu pojavili nastopi na lokalnih prizoriščih in nato tudi v bolj oddaljenih krajih. Na začetku letošnjega leta so izdali svoj prvi singel, ki nosi naslov Dolls. Zasedba je zelo ponosna na svoje dosedanje uspehe in se veseli novih izzivov, kot je izdaja njihovega prvega albuma, ki prihaja predvidoma z začetkom novega leta.

Lev B Marn je umetniško ime osemnajstletnega multiinstrumentalista. Trenutno dela na svojem drugem studijskem albumu, ki bo vseboval kar osemnajst avtorskih skladb v angleščini. Kitaro igra že pet let, poleg tega pa ustvarja tudi na klavir in ukulelo. Njegov vzor je George Harrison, njegova najljubša zasedba Beatli, njegov glasbeni okus in slog pa sta zelo široka. Predvsem so mu všeč mirnejši ritmi in melodije.

Limomci ali podrobneje Limonski Mômci so ljubljanska rap skupina, ki je nastala maja letos, ko so se poti članov prepletle na zaključku delavnic mladega Rapetka v Gala Hali. Le mesec kasneje so nastopili na NEXTivalu na ljubljanskem Navju, kar jim je dalo zagon za naprej. Njihovo ime izvira iz njihove priljubljene igre Limonce, pri kateri poskušaš čim hitreje šteti limonce, ne da se ti pri tem zafeclja jezik. Fantje si v svoji prihodnosti obetajo še vrsto bučnih špilov in neprizanesljivih lirikalnih killov.

Štirje metalci pod imenom Night Crawler skupaj ustvarjajo že nekaj let. Skupina je nastala že leta 2019, v aktualni postavi pa so skupaj od leta 2022. Letošnje leto so začeli s snemanjem svojega prvega singla z naslovom Štala, ambiciozna mlada zasedba pa že snema tudi album. Če lahko sklepamo iz imena njihovega singla bodo tudi ma Špil ligi fantje naredili pravo štalo, seveda v najboljšem možnem pomenu besede.

Šestčlanska zasedba Nimfort je produkt dveh generacij dijaških bendov velenjske gimnazije. Žanrsko so v neopredeljenem teritoriju, najbližje pa jim je moderen pop-rock. Njihova glasba odraža splošno klimo današnje mladine, dodajajo pa tudi teme ljubezni, življenja in zabave.

Semo je psevdonim sedemnajstletnega glasbenika, raperja in pevca, ki prihaja iz Ljubljane. Trenutno je najpomembnejši del njegovega repertoarja album, ki nosi naslov Ljubljana Tejp. Na njem sta si s producentom Vrabcem želela predstaviti novo perspektivo in svež pristop k slovenski trap sceni. Kljub temu, da z nastopi še nima ogromno izkušenj, si želi prav takih izzivov.

Slow Monkeys so sedemčlanska pop-rock zasedba, ki je s svojim ustvarjanjem začela novembra lani. Člani skupine prihajajo iz okolice Celja. V svojem le enoletnem delovanju so začeli s pisanjem avtorskih skladb. Preizkusili so se tudi na natečaju Cityband 2023 in postali zmagovalci po mnenju občinstva.

Pikantna zasedba petih mladih prekmurcev s polno paro deluje od lanskega decembra. V relativno kratkem času imajo za sabo že kar nekaj nastopov. Med drugim so nastopili na odru Maratona treh src, na festivalu Soboški dnevi, Štuku, Unterhundu in kot predskupina za Vlada Kreslina. Z veliko vnemo pišejo tudi avtorske komade s slovenskimi besedili. Zasedba SP!CY obljublja energičen nastop, ki bo navdušil tako mlado publiko, kot tudi mlado po srcu. Največji cilj zasedbe je doseči prepoznavnost njihovih avtorskih skladb.

Tristan prihaja iz Ribna pri Bledu. Že v mladosti se je preizkusil na violini, trenutno pa se posveča predvsem kitari in klavirju. Skozi svojo ustvarjalno pot se je začel tudi samostojno izobraževati na področju produkcije in snemanja glasbe. Nastopanje na odrih mu ni tuje. Publiki Špil lige se bo letos predstavil kot kantavtor, čigar skladbe imajo indie pridih.

Letošnjo žirantsko trojico sestavljajo že znani obrazi Špil lige. Na svojo že tradicionalno pozicijo se vrača Andi Koglot glasbenik, producent in novinar. V novo desetletje bo nas pospremila tudi prva organizatorka Špil lige Maša Pavoković, ki je že več kot petnajst let aktivna v svetu medijev in glasbe. Pridružila se jima bo diplomirana muzikologinja Nika Vogrič Dežman, ki se ukvarja z organizacijo raznih glasbenih dogodkov, kot je na primer Druga godba.

Tristan
Slow Monkeys
SP!CY
Semo
Nimfort
Night Crawler
Limomci
Lev B Marn
Ghastly Ashes
Fallen Division
Capuchini
BTW (Break The Wall)
Andi Koglot
Maša Pavoković
Nika Vogrič Dežman