07.02.2023

Cikel koncertov Rasgueado 2023

Letošnji cikel koncertov Rasgueado bo najobsežnejši do zdaj. Na sporedu bo 6 koncertov, ki so skrbno in premišljeno sestavljeni, tako da priložnost dobijo tako slovenski, kot tudi najboljši tuji kitaristi.

Press info

Rasgueado 2023

Organizatorji skrbijo za raznolikost in kontrastnost programov, od koncertov standardnega kitarskega repertoarja, koncertov starejše glasbe, koncertov nove glasbe do drugih glasbenih stilov. Pomen dajejo tudi starostni raznolikosti, tako da nastopijo kitaristi, ki šele stopajo na profesionalno pot, kot tudi starejši, že uveljavljeni kitaristi.

Tako bo letos med nastopajočimi tudi predstavnik mlajše generacije, Timotej Kosovinc v duu z Cristino Basili, izbran na razpisu EGTA (Društvo učiteljev kitare), nastopil bo naš najbolj izobražen klasični kitarist, dr. Mario Kurtjak, sledi eden izmed najboljših in izpostavljenih kitaristov Izidor Erazem Grafenauer, ki bo za koncert v ciklu povabil tudi baročni godalni kvartet ter predstavnik starejše generacije Žarko Ignjatović, ki bo nastopil v duu z našim izvrstnim klarinetistom Slavkom Kovačičem (Clarguitar). Gostujoča kitarista v sezoni 2023 sta izstopajoči posameznici, ki nastopata in izstopata na koncertih po celem svetu. To sta korejska virtuozinja Kyuhee Park, ki bo v sklopu svoje turneje po Evropi nastopila tudi v Ljubljani, ter María Marín, ki uspešno združuje umetnost klasične in flamenko glasbe, kar dokazujejo njeni dovršeni odrski nastopi.  Koncerti bodo v Viteški dvorani Cekinovega gradu, ki je zaradi akustike, velikosti in dostopnosti praktično popolna dvorana za kitarske koncerte. Prav tako je ugodna bližina glasbenih institucij (Akademija za glasbo, Konservatorij, Filharmonija, Cankarjev dom …) in dostopnost z avtom, avtobusom, kolesom, seveda pa tudi s sprehodom skozi park Tivoli. Velja omeniti, da je cikel Rasgueado edini koncertni cikel v Ljubljani (in Sloveniji)i, ki kitaro postavlja v prvi plan. Je neformalni naslednik ciklov Zvoki šestih strun in Kitarski večeri v Unionu, ki sta zaradi neangažiranosti nehala obstajati.