12.07.2012

Dandelion Children na festivalu Exit

Na srbskem festivalu Exit bo ta konec tedna (15. 7. 2012) nastopil tudi slovenski band Dandelion Children, ki so ga predstavniki festivala sami izbrali na letošnjem Slovenskem tednu glasbe.

Mario Batelić

Dandelion Children (foto: arhiv zasedbe)
Foto: arhiv zasedbe

Na letošnji prvi izdaji Slovenskega tedna glasbe so predstavniki vidnih tujih festivalov (Exit, Terraneo, Sziget, Vienna Waves) izbirali slovenske izvajalce, ki bodo nastopali na posamičnih tujih odrih. V Odzvenu bomo s kratkimi video-intervjuji predstavili te naše zasedbe, ki so si priborile koncerte na tujih odrih. To so Zebra Dots (nekdanji London), ki bodo nastopili na avstrijskem Waves Vienna, Toronto Drug Bust, ki bodo igrali na hrvaškem Terraneu in madžarskem Szigetu, ter Dandelion Children, ki že ta konec tedna, natančneje v nedeljo, 15. 7. 2012, koncertirajo na srbskem Exitu, in sicer na odru, poimenovanem »fusion stage«. Na tem festivalu, ki bo potekal od 12. do 15. julija, na njem pa kot glavne nastopajoče izpostavljajo Gossip, New Order, Guns N'Roses in Suicidal Tendencies (če se omejimo le na glavni oder), bodo Dandelion Children edini nastopajoči iz Slovenije.

Zasedba Dandelion Children je novorockovski trio iz ljubljanskih Novih Jarš, ki ga sestavljajo Jure (glas, bas, kitara, klaviature), Anže (kitara, bas, spremljevalni glas) in Katja (bobni). Zametki zasedbe segajo v leto 2005, ko sta Jure in Katja igrala kot duo. Po enem letu vaj je sledil prvi koncert (že pod današnjim imenom), leta 2007 pa je band prvič na oder stopil kot trio, saj je Anže, ki je dotlej gostoval v nekaj komadih, postal stalni član zasedbe. Posebnost zasedbe, ki je objavila pet albumov (spomladi je izšel zadnji, Dandelion Children so pičke, ki je na zasedbini domači strani na voljo brezplačno), je menjavanje inštrumentov med Juretom in Anžetom, ki si tudi med samim koncertom izmenjavata (predvsem) vlogi basista in kitarista. Glasba zasedbe vsebuje prvine številnih zvrsti, od punka in funka prek countryja in bluesa do reggaeja in skaja ter raznoterih alternativnih oziroma progresivnih rockovskih stilov. Na festivalu Exit našo zasedbo napovedujejo kot »simpatičen trio iz Ljubljane«, za njihove albume pa pravijo, da imajo »šarmanten prizvok hišne produkcije«.

@http://www.youtube.com/watch?v=WwlT0y_Gtv0@