28.07.2021

Danes poslušamo: Arsen Dedić med Slovenci

Na rojstni dan vplivnega hrvaškega šansonjerja in kantavtorja poslušajmo nekaj pesmi, ki so neposredno povezane tudi s slovensko glasbeno sceno.

SIGIC

Arsen Dedić

Arsen Dedić - Pegasto dekle (1972)

Uredništvo: Gre za nesporno zimzeleni hit izpod peresa skladatelja Jureta Robežnika in pesnice Elze Budau, ki ga je Arsen izvedel na festivalu Slovenska popevka leta 1972 in s tem nastopom za vedno očaral tudi slovensko občinstvo.

Arsen Dedić & Zoran Predin - Čekaj me (Svjedoci / Priče, 1989)

Uredništvo: Arsen je kot starejši kolega vestno spremljal ustvarjanje mlajših šansonjerjev in kantavtorjev in z nekaterimi od njih tudi plodno sodeloval. Eden takšnih je bil tudi Zoran Predin, s katerim sta se spoprijateljila in skupaj celo posnela skupno ploščo Svjedoci - Priče, na kateri sta med drugim prepevala tudi pesmi drug od drugega. Tako je na primer Arsen prevedel in odinterpretiral veliki hit Čakaj me, ki ga je običajno Zoran izvajal s svojo takratno skupino Lačni Franz. Tudi sicer so bili na ovitkih plošč Lačnega Franza Arsenovi prevodi Predinovih stihov v hrvaški jezik, da je tudi piblika, ki ni znala slovensko, razumela o čem skupina prepeva, saj je bila popularna po območju celotne nekdanje skupne države.

Andrej Šifrer - Svete krave (Od šanka do šanka, 1979)

Uredništvo: Arsen je plodno sodeloval tudi z Andrejem Šifrerjem, saj je lektoriral in slogovno uredil besedila edinega albuma, ki ga je Andrej namerno fokusiral na tržišče celotne nekdanje Jugoslavije in zato besedila tudi namerno napisal v takrat tako imenovani srbohrvaščini. V znak medsebojnega spoštovanja sta na album vključila tudi Arsenovo pesem Svete krave. Ali kot je za Odzven razložil Šifrer osebno: 
 

 

Arsen Dedić - Nježnost u mraku (Rimska ploča, 1979)

Uredništvo: Arsen Dedić je pesem slovenskega barda Janeza Menarta prevedel, priredil in uglasbil ter jo umestil na album Rimska ploča (1979). Še pred tem je pesem izvajal dubrovniški trubadur Ibrica Jusić. Originalno verzijo Nežnost v mraku je uglasbila tudi skupina Same babe (Za Ljubi Kruhek In Njene Črne Črne Lase: Pesmi Janeza Menarta, 2007). Pesem govori o nepopisni sreči, minljivosti, čuječnosti in o ljubezni, ki ne pozna izgube, ne poraza, ne sramu.

Vita Mavrič - Vračam se k Aznovourju (Nokturno žlahtnih duš, 2020)

Uredništvo: Tudi Vita Mavrič je z Arsenom spletla tesno prijateljstvo. Plodno sta sodelovala. Prvič pri filmu Belle Epoque ili poslednji valcer u Sarajevu za katerega je Dedić napisal glasbo, Vita pa je odigrala eno od glavnih vlog in odpela dobro mero songov, med katerimi je najbolj poznan Zbogom Belle Epoque. Po Arsenovi smrti je njunemu prijateljstvu posvetila ploščo Nolturno žlahtnih duš.