03.02.2020

Kantavtorske kvante: dvojni nokturno Vite Mavrič

Gotovo ena od pomembnejših slovenskih šansonjerk - oziroma kar ikona tega žanra - predstavlja novi projekt, in to hkrati z izidom novega albuma.

SIGIC

Vita Mavrič
Foto: arhiv glasbenice

Nokturno žlahtnih duš, kot se projekt in plošča imenujeta, bo postregel s šansoni klasikov žanra Arsena Dedića, Gina Paolija, Georgesa Brassensa, Kemala Montena in Trenta Reznorja. Že razprodani koncert ob izdaji albuma bo v četrtek 13. februarja v Klubu CD, ponovitev pa bo sledila v soboto 29. februarja. Ob Viti bodo nastopili še pianist in avtor aranžmajev Jaka Pucihar, harmonikaš Simone Zanchini, kontrabasist Matej Hotko (vsi trije so, poleg klarinetista Mateta Bekavca, sodelovali tudi pri nastanku albuma), bobnar Gašper Bertoncelj in spremljevalna vokalistka Ana Bezjak.

Večina programa vendarle tvorijo Arsenovi songi, pod prevedene oziroma prepesnitve v slovenski jezik pa je podpisan Tomaž Letnar.
PROGRAM:

- Vračam se k Aznavourju (Arsen Dedić)
- Vse, kar veš o meni (Arsen Dedić)
- Pozablja vse se (Arsen Dedić)
- Ljubezni srečnih ni (Louis Aragon, Georges Brassens)
- Hiša za ptice (Drago Britvić, Arsen Dedić)
- Dan, ko pišeš razglednice (Arsen Dedić)
- Duša moja (Zvonimir Golob, Kemal Monteno)
- Ljubezen moja (Gino Paoli)
- Pianista (Arsen Dedić)
- Rana (Trent Reznor)

Sicer pa Vita Mavrič že več kot trideset let izvaja svoje avtorske projekte in z njimi gostuje tako doma kot v tujini. S svojimi glasbenimi projekti je nastopala v Brechtovi hiši in teatru Tipi am Kanzleramt v Berlinu, na festivalu glasbenih gledališč v Brnu, v teatru Diligentia v Haagu, znamenitem kabaretnem gledališču Theater Akzent na Dunaju, werkraumtheatru v Gradcu in Künstlerhaus v Münchnu. S projektom Šlagerji in pesmi iz zapora Vitomila Zupana pa v Pragi, Budimpešti, Parizu (v teatru Patronage Laïque Jules Vallès) in na Dunaju. Je prejemnica Ježkove in Župančičeve nagrade, nagrade Mesta Ljubljana, filmske nagrade "ibis" za najboljšo glavno žensko vlogo v zadnjem jugoslovanskem filmu Belle Epoque (posnetem v Sarajevu, za katerega je glasbo napisal prav Arsen Dedić. Je tudi prejemnica nagrade "Viktor" za posebne dosežke in vrsto drugih medijskih priznanj. Med slovenskim občinstvom vztrajno obuja zanimanje za šanson, slovensko uglasbeno poezijo, povzdiguje raven besede in glasbe ... V preteklosti je razvila prepoznavni blagovni znamki mednarodnega festivala La vie en rose in Café Teater, ki ga je kot umetniška vodja vodila dvajset let.