24.05.2021

Danes poslušamo: Bob Dylan med Slovenci

80. obletnico nobelovca in velikana med kantavtorji smo obeležili z nekaj izvedbami domačih glasbenikov.

Matej Krajnc

Bob Dylan
Foto: Foto: William Claxton

Tomaž Domicelj - Pogumen si / Positively 4th Street

Matej: Ena prvih prepesnitev Dylana pri nas, ki je bila ovekovečena tudi pred kamero. Tomaž je sicer prepesnil še nekaj drugih Dylanovih pesmi, med drugimi Blowing In The Wind (Odgovor v vetru), Forever Young (Za vedno mlad) in A Hard Rain's A-Gonna Fall (Težek dež). Domicelj je bil tudi prevajalec prve Dylanove biografije izpod peresa Anthonyja Scaduta, ki je leta 1978 izšla pri Pomurski založbi.

Vlado Kreslin - Girl From The North Country (2020)

Matej: Iz Vladotovega cikla Pesmi iz karantene. Pesem z drugega Dylanovega albuma Freewheelin' (1963), ki ga je ustoličil kot "glasnika generacije", na kar bard sam ni nikoli pristal. Pesem na sebi nosi pečat stare angleške ljudske pesmi Scarborough Fair

Severa Gjurin - Not Dark Yet (Bob Dylan: Postani prostovoljec!, 2011)

Matej: Po mnenju strokovnjakov ena najboljših pesmi o staranju v zakladnici svetovne literature, objavljena na Dylanovi plošči Time Out Of Mind, s katero je leta 1997 presekal sedem let avtorskega diskografskega molka.

Sabina Cvilak in Rok Golob - Buckets Of Rain (Bob Dylan: Postani prostovoljec!, 2011)

Matej: Z enega najvidnejših Dylanovih albumov Blood On The Tracks. Ko je leta 1975 izšel, je Dylanu povrnil takrat že nekolikanj omajani ugled največjega med samospevci. Sam mojster je kot naslednika objavil album Desire, ki je bila bržčas njegova najpopularnejša plošča v bivši skupni državi. 

Peter Lovšin  in Španski borci - Boots Of Spanish Leather (Bob Dylan: Postani prostovoljec!, 2011)

Matej: Lovšinova izvedba pesmi s tretjega Dylanovega albuma The Times They Are A-Changin', ki je v začetku leta 1964 obveljal za najvidnejšo ploščo iz obdobja Gibanja za državljanske pravice. Gre za "pesmi, ki kažejo s prstom", Boots Of Spanish Leather pa je poleg zaključne Restless Farewell, s katero je Bob Dylan že napovedal odmik od "protestniške" poetike, edina neposredno "neangažirana" pesem na albumu. 

Laibach - Ballad Of A Thin Man (Bob Dylan: Postani prostovoljec!, 2011)

Matej: "Tukaj se nekaj dogaja, a ne veš, kaj, kajne, gospod Jones." In pesem z albuma Highway 61 Revisited v udarni izvedbi Laibachov. Omenjeni album je leta 1965 v družbi z Rubber Soul Beatlov temeljito in dokončno spremenil podobo t.i. "popularne glasbe". 

Vse najboljše, Bob!

Iz uredništva:
Matej Krajnc
je glasbenik, literat, glasbeni publicit in pogost sodelavec Odzvena, za katerega je o Dylanu ob prejetju Nobelove nagrade spisal tudi izčrpen esej. Je velik poznavalec Dylanovega opusa in je tudi prevedel njegovo avtobiografijo Zapiski in antologijo poezije Ni še mrak. Leta 2017 je pri založbi Nika izdal album Pot skozi kamnolom s svojimi prevodi in prepesnitvami Dylanovih pesmi. 

Matej Krajnc - Lily, Rosemary in Srčev fant / Lily, Rosemary and the Jack of Hearts (Pot skozi kamnolom, 2017)