04.01.2022

Danes poslušamo: trikraljevske kolednice

Tudi letos smo za vas izbrali nekaj pesmi, ki lepo resonirajo z današnjim praznikom, ko ponekod po Sloveniji po hišah še vedno hodijo skupine kolednikov oz. zvezdonoscev, ki pojejo značilne koledniške pesmi. 

SIGIC

Pohod Sv. treh kraljev (Kralj s spremstvom)
Foto: neznani avtor, furlanski freskant (freska v cerkvi sv. Kancijana, Vrzdenec - vir Narodna galerija Slovenije)

Simfonični orkester in Mladinski pevski zbor GŠ Kranj - Nikar ne dremajte (2018)

Uredništvo: Koledništvo vse bolj znova živi. Tudi mladi se vključujejo v ta stari običaj. V Simfoničnem orkestru GŠ Kranj sodelujejo učenci višje stopnje (7. in 8. razred) ter nekateri, ki so šolanje na GŠ Kranj že zaključili. Priredbo kolednice Nikar ne dremajte je prav za koledniški koncert 2018 napisala Diana Novak in je bila pod vodstvom dirigenta Tomaža Kukoviča na koncertu krstno izvedena.

Katice - Ore ti triji krajave (Oj, fijole, novo leto je!, 2009)

Uredništvo: Katice so ženska vokalna skupina, ki je v devetdesetih letih vzniknila v AFS France Marolt. Dekleta že skoraj trideset let izvajajo ljudsko glasbo in se z njo spogledujejo tudi na različne novejše načine. Seveda je v njihovem repertoarju tudi veliko kolednic.

Ljudski pevci - Prišli smo, prišli smo sv. Trije kralji (Od Ribnce do Rakitnce - Ljudska pesem in glasba v Ribniški dolini, 2003)

Uredništvo: Leta 2003 je v sodelovanju ZRC SAZU, Glasbenonarodopisnega inštitua, Škrabčeve domačije Hrovača in Miklova hiša Ribnica izšla zanimiva zgoščenka Od Ribnice do Rakitnice, ki predstavlja ljudkso glasbo tega dela Slovenije.

Zvezda nad puščavo (sveti trije kralji)

Uredništvo: Trikraljevsko koledovanje je v Sloveniji priznano kot nesnovna kulturna dediščina. 12. novembra 2021 so na ministrstvu za kulturo trikraljevsko koledovanje vpisaliv register nesnovne kulturne dediščine.