23.05.2022

Dvojna poslastica za ljubitelje zborovstva

Od 26. do 27. maja bo v Unionski dvorani v Mariboru potekalo 2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za mlade zborovske dirigente Zvok mojih rok,  28. in 29. maja, pa bo na istem prizorišču sledilo 27. Državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem. Obe državni tekmovanji bo ocenjevala mednarodna žirija.

Press info

Naša pesem 2022

Na tekmovanju Zvok mojih rok 2022 bo svoj zborovski talent pred tremi demonstratorskimi zbori (Komornim zborom Orfej iz Ljutomera, Dekliškim pevskim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademskim pevskim zborom Maribor) pokazalo deset mladih slovenskih zborovodij do 35. leta, ki jih je izbral umetniški svet prireditve.

V okviru prireditve bosta potekali tudi CEZURA (pogovori o(b) tekmovanju) z Alenko Podpečan, Sebastjanom Vrhovnikom in Tadejo Vulc ter okrogla miza s Karmino Šilec.

Tekmovanje ima povezovalni in strokovni pomen. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti skrbi za široko ljubiteljsko poustvarjalnost in ustvarjalnost, Akademija za glasbo pa za strokovno usposabljanje. V ospredju je zlasti skrb za kakovostno rast in razvoj glasbenikov.

Vstop na vse dogodke tekmovanja Zvok mojih rok je prost.
Urnik prireditve Zvok mojih rok

Prireditev Naša pesem je bienalno državno tekmovanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki je po dveh letih potekala prilagojeno v dveh kategorijah, kot tekmovanje in kot revija. Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo nadaljnjo mednarodno uveljavitev.

Vstopnica za posamezni tekmovalni koncert bo stala 4 evre, enotna vstopnica za obisk vseh koncertov pa 20 evrov.
Urnik prireditve Naša pesem

V okviru tekmovanja bo potekala tudi predstavitev jubilejne dokumentarne izdaje ob 50-letnici Naše pesmi z naslovom Musica, noster amor! Naša pesem – 50 let: 1970–2020. Izdaja vsebuje zgodovinski pregled, pogovore z vidnejšimi osebnostmi ob 50-letnici tekmovanja, arhivske fotografije in pregled podatkov za vseh 50 let Naše pesmi.

V žiriji obeh glasbenih tekmovanj – tako tekmovanja Zvok mojih rok kot Naše pesmi – bodo mednarodno uveljavljeni slovenski in tuji člani žirije, in sicer Martina Batič, Karmina Šilec, predsednici, ter člani Petra Grassi, Andraž Hauptman, Ambrož Čopi, Bengt Ollén (Švedska) in Jānis Ozols (Latvija).