23.06.2024

Festival Lent naposled spet (tudi) na Lentu

32. Festival Lent ponovno dobiva oder na (prenovljenem) Lentu in upa na nove dobre stare čase.

Jaša Lorenčič

Vladimir Rukavina
Foto: Marko Pigac/ Festival Lent

Festival Lent bo dejansko znova festival na Lentu. Ne sicer tako kot v najboljših, najbolj množičnih časih. Ampak po spremembah in prenovah bo znova na prenovljeni promenadi ob Dravi na Lentu, kjer bosta stala oder pri Stari trti in znova Jurčkov – Večerov oder ob Vodnem stolpu. »Dobrodošli nazaj na Lentu, tega smo si želeli zelo – ne še na čisto končanem Lentu, ampak takšnem, da smo nanj lahko izjemno ponosni. Vračamo se, kjer smo začenjali!« nas je na novinarski konferenci tri dni pred začetkom Festivala Lent 2024 spomnil Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, organizatorja Festivala Lent.

Letošnja izvedba bo že dvaintrideseta. Rukavina je izpostavil, da bodo na 22 prizoriščih nastopili izvajalci iz 33 držav, in to na več kot 250 prireditvah. Znova bo nekaj sprememb, med katerimi je glavna novost oder ob Dravi. »To je festival, ki je dal skozi toliko vsega. Rasel, iskal, postal tudi največji v Sloveniji, se krajšal, selil. Marsikaj se je spreminjalo, ampak saj če je kaj stalnica, so pri nas stalnica spremembe.« Festival Lent 2024 bo znova trajal devet dni, od 21. do 29. junija, prvič torej v izključno junijskem terminu. 

Glavni oder: Magnifico, izštekani poklon Vladu Kreslinu, popevka …

Glavni oder bo znova na Trgu Leona Štuklja, kjer ima zdaj že lep čas svoj domicil, potem ko se je leta 2014 poslovil plavajoči oder; vmes je za enkratno izvedbo oživel le še v letu 2018. Letošnja otvoritev bo pripadla Magnificu (petek, 21. junij). Že štirinajstič bo nastopil na Lentu, prvič po letu 2019 in prvič z velikim disko šlager orkestrom in svojo veliko zasedbo. V Mariboru se je tudi župan Saša Arsenovič na novinarski konferenci postavil, da bo ta koncert še pred tistim velikim v Ljubljani. 

Nostalgični večer se obeta v soboto (22. junij), naslovljen Večer slovenske popevke: nad mestom se dani z Big bandom Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom Rudolfa Strnada ter Nuško Drašček, Raiven, Veroniko Strnad, Gregorjem Ravnikom, Rudolfom Gasom in posebnima gostoma, Tomažem Domiceljem in Alfijem Nipičem. V nedeljo (23. junij) prihaja Perpetuum Jazzile, medtem ko bo v sredo (26. junij) poseben večer Val 202 na Lentu: Izštekanih 10 – poklon Vladu Kreslinu. Ta bo na Festivalu Lent nastopil že petdesetič! Gostje bodo Hauptman, Skova in Skovani, Jardier, Batista Cadillac, Kokosy, Chris Eckman in Jana Beltran, Dan D, Leopold I. in Drügi, Ethnotrip, Tomaž Hostnik, Marina Martensson in Zvezdana Novaković ZveN. Glavni oder bo gostil tudi Plavi orkestar, Disco opero in Pink Floyd History: The Dark Side Orchestra ter otvoritev in zaključek 36. Folkarta, iz katerega je Festival Lent nastal. 

Kurator JazzPodija 2024: Jure Tori

Festival Lent JazzPodij goji od leta 2008, kjer priložnost za kuratorstvo dobivajo raznolika imena za koncertno serijo, namenjeno slovenski glasbeni ustvarjalnosti onkraj uhojenih glasbenih poti. Po lanskem Kristijanu Krajnčanu je letos kurator Jure Tori, najbolj znan kot prvi meh zasedbe Orleki, sicer pa tisti, ki si ga doma in v tujini zapomnijo po eksperimentalnem, navihanem, multižanrskem pristopu, od tanga do rocka in od etna do jazza. 

Prvi od treh koncertov bo na festivalsko nedeljo (23. junij, Sodni stolp) s Tori Tango, mednarodno zasedbo, ki spada med njegove najbolj prepoznavne projekte. Ne samo zavoljo odbleskov velikanov sodobnega tanga od Piazzole do Gotan Projecta, ampak tudi zaradi markantne argentinske pevke Gabriele Alarcón in začinjene zvočne podobe s slovenskim beatboxerjem Muratom. Torijev drugi nastop bo domač, saj bo z Orleki nastopil na Jurčkovem – Večerovem odru (ponedeljek, 24. junij), kar bo deveti koncert za zasavski knap'n'roll. JazzPodij se bo sklenil tam, kjer se bo začel, v Sodnem stolpu. Predstavil bo Satori, najnovejši izdelek, s katerim se je podal v soul vode in kjer harmoniko zamenjajo klaviature, sodelujejo pa pevka Ursula Luthar, kitarist Primož Grašič, trobentač Jan Adamek in kontrabasist Wolfram Derschmidt.

JazzLent in Minoriti: drugi glavni oder

Ob Glavnem odru so blizu temu nazivu Minoriti – Oder Nove KBM, kjer bosta uvodna večera najprej pripadla sevdahu Amir Medunjanin Kvarteta (petek) in Ibrici Jusiću (sobota), od torka naprej pa JazzLentu. Vrhunec letošnjega bosta kraljica afrobeata Fatoumata Diawara (četrtek) in kubanski pianist Alberto Rodriguez (torek). Prvič bodo v Sloveniji nastopili Istanbul Sessions, turška senzacija s podpisom Ilhana Ersahina, kvartet Festen Replicant, ki se glasbeno navdihuje v svetu filma, na videz standardno jazzovsko zasedbo pa učinkovito presega z rockovsko energijo in atmosfero. Festival bo sklenil Sonido Gallo Negro, »udarni devetčlanski mehiški psihedelično-žurerski stroj«

Sodni stolp: intima posebno odprte sorte

V že omenjenem Sodnem stolpu, ki je prenovo doživel za festivalsko izvedbo leta 2021, ko je prvič ponudil galerijsko izkušnjo, nato pa dve v spodnjem delu, kakor nekoč, bo ob dveh Torijevih koncertih med drugim moč slišati tudi Katice, ki jih bo spremljal tolkalski vagabund Sergej Ranđelović – RunJoe. Skupina Panda bo, kot pravi naslov, Panda malo drugače, a verjetno še vedno v znanih vižah, po drugi strani pa se kot mladi zagnani kantavtor ponuja Primož Vidovič. Prišla bo kraljica šansona Vita Mavrič s kvartetom Akord, velik obet pa je Sax Summit Quartet. Članom ljubljanskega hišnega tria Jazz kluba Gajo se bosta posebej za gostovanje na Festivalu Lent pridružila izjemna slovenska saksofonista Jure Pukl in Lenart Krečič.

Jurčkov – Večerov oder: od Moveknowledgement prek Kokosy do Alo!Stari

Dva legendarna odra bosta pod enim imenom na že znani lokaciji, Jurčkovem odru, nekdaj v stisnjeno zaviti Dravski ulici. Tam je vedno zmanjkovalo prostora in se je spremljalo kantavtorje še z mosta, medtem ko je bil Večerov oder bolj ali manj ob ali blizu Stare trte in je dolgo predstavljal najbolj masovni (brezplačni) oder. Zdaj sta že lep čas združena, po lanski selitvi na Glavni trg zavoljo prenove Lenta, se zdaj vračata ob Vodni stolp, torej dol ob reko. 

Oder bosta odprla Nenad Kriljiv, rockerski projekt igralca Gregorja Grudna, ter zmagovalci Šourocka Before Time. Že sobota prinaša eno večjih vrnitev, slogovno izpiljeno zasedbo Moveknowledgement, ki je na Festivalu Lent nastopila trikrat (2003, 2007, 2011), vedno na Večerovem odru. Oder si bo na sobotni večer delila z vokalno prodornim Urošem Perićem & The Bluenote Quartet & The Pearlettes. Domači Bob Rock bo spomnil na najboljše, kar je znal ponuditi trši rock, najbrž osrednja prireditev pa bo serial Piše se leto, ki je od leta 2014 del Festivala Lent. Rohneli bosta mariborski zasedbi Stari pes in Alo!Stari. Jurčkov – Večerov oder bo gostil še Počene škafe in Kokosy, med staro gardo pa si veliko obetajo od zagrebških Pips, Chips & Videoclips

Novost z AKA Neomi, Romachild, Markom Črnčecem ... 

Na predstavitveni konferenci smo že lahko videli oder pri Stari trti, skoraj naslonjen v reko Dravo. Prav ta bo novost, čeprav so tukaj odri seveda že stali v različnih (treh) verzijah in v različnih (treh) desetletjih. Oder še zdaleč ni skromen, zato je po svoje enigma. »Prinaša glasbeni nabor, namenjen izbrušenim ušesom, željnim novih glasbenih iskanj in pristopov. Program je zasnovan tudi kot odlična spremljava in priprava na koncerte zvezdnikov JazzLenta na Minoritih,« so oder opisali organizatorji. 

Med drugim prinaša koncerte Romachild, eno »najzanimivejših presenečenj s slovenske glasbene scene, prinaša vznemirljivo odkritje«, mariborski pianist Marko Črnčec prihaja z zasedbo G.R.O.O.V.E., stičiščem soula, funka in jazza, prepletenega s r'n'b-jem, afrobeatom in fusionom, gostja pa bo tudi Maja Keuc. Če omenimo domače izvajalce, bo novo prizorišče gostilo pop zicer AKA Neomi in ljubljanski post-punk trio Lelee

KMŠ oder, Salon glasbenih umetnikov, Oder Triglav

Kako široka je paleta na Festivalu Lent, dokazuje kopica odrov, ki so nastali sčasoma in se zlili v ponudbo. KMŠ Oder (Terasa Mariboxa) je lani deloval kot najbolje obiskana slovenska plaža, ko je na zadnji večer »zmagala« zasedba Batista Cadillac. Letos bo ta čast pripadla tisti, ki ji je na Emi snedla zmago, zasedbi LPS. Nastopili bodo še Nimford, Borna Turner, Demm, Neavem, Štrom, Đoko bend, Parvani Violet, Šesti metek, Slow Monkeys in Razpad Sistema. KMŠ Oder sicer počiva od ponedeljka do srede. 

Za uvajalni »Woodstock« velja Oder Triglav, ki bo letos stal na platoju nad igrali v Mestnem parku, kjer je preplet različnih umetnosti, za glasbeni del pa bodo med drugim poskrbeli Trkaj, 3:rma, Igor Bezget, Tina Sovič, Ariel Vei Atanasovski, Policijski orkester in Simpatico

Eden bolj konkretnih oddihov v festivalskem vrvežu nudi Salon glasbenih umetnikov v dvorani Union s klasično glasbo v izvedbi obetajočih mladih glasbenikov. Med njimi so tako prvonagrajenci tekmovanja TEMSIG 2024 kot tudi uveljavljeni solisti in zasedbe, na primer Mariborski komorni orkester s pianistko Tjašo Šulc Dejanović in violinistom Petrom Kuharjem ter Ljubljanski kvartet saksofonov

Prav vsak večer se bo sklenil z Afterjem na Minoritih.