14.06.2017

Festival Ljubljana v 65. sezono vstopa s Carmino Burano

Glasba nas nagovarja neposredno prek srca, saj ima bazične ritme in je del nas. Latinsko besedilo Carmine Burane je Carl Orff predstavil z rezkimi zvoki Orffovega inštrumentarija.

Tanja Benedik

Carlus Padrissa, Darko Brlek
Foto: Tanja Benedik

Glasba nas nagovarja neposredno prek srca, saj ima bazične ritme in je del nas. Latinsko besedilo Carmine Burane je Carl Orff predstavil z rezkimi zvoki Orffovega inštrumentarija. 

Na novinarski konferenci se je pri nas za en dan ustavil režiser predstave, Carlus Padrissa, eden šestih režiserjev znamenite katalonske skupine La Fura dels Baus, ki je med drugim režiral otvoritev olimpijskih iger v Barceloni, trenutno pa režira Rossinijevo predstavo Obleganje Korinta v Pesaru.

La Fura dels Baus je bila pred petindvajsetimi leti mlada skupina, in prav tako kot ima življenje več faz, jih ima tudi La Fura dels Baus, ki je v preteklosti že nastopila na ozemlju nekdanje Jugoslavije, in sicer najprej v Beogradu, kasneje pa tudi v Ljubljani ter s predstavo Tier Mon požela navdušenje. Skupina je zdaj je v zlatem obdobju in v Ljubljani nestrpno ter po več kot dvajsetih letih premora pričakujemo pravi spektakel, ki si ga je po svetu ogledalo že več kot 150.000 ljudi. Kot je povedal Padrissa, v predstavi uporablja veliko vzvodov, ki nastopajoče dvigajo v zrak, ter bazene z vodo, tem neizogibnim delom človeškega bivanja, kar oboje tvori osrednjo temo spektakla – konstantni razvoj s transformacijo. V predstavi se deklica sooča z oživitvijo narave, spreminja se v žensko in svobodno odloča o sebi. 

Režiser si je ob svojem obisku ogledal prizorišče in ugotovil, da gre za odlično lokacijo, saj naklon zagotavlja dobro vidnost vsem gledalcem in celo makro razgled ljubljanskega gradu v ozadju. Računa na to, da imamo dobro ozvočevalno tehniko, ki bo zagotovila izjemnost te monumentalne predstave. Skupini se bo pridružil velik slovenski vokalno-inštrumentalni korpus, tako da bo na odru kar 210 nastopajočih. V primeru slabega vremena bo predstava na sporedu en dan kasneje.

Med ostalimi viški sezone Ljubljana Festivala velja izpostaviti tradicionalni koncert Poletna noč, ki bo tokrat posvečen 80. obletnici rojstva Jožeta Privška. Ob Elīni Garanči bo operne večere na Ljubljana Festivalu mogoče doživeti z opereto Kneginja Čardaša, komorno opero Svatba, opero Madama Butterfly, ki jo bo izvedla Kitajska operna hiša iz Pekinga, ter z uprizoritvijo tretjega in četrtega dela tetralogije Nibelungov prstan v izvedbi ansambla Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Poletje bodo zaznamovali tudi priznani solisti in orkestri. V Ljubljano prihajata Orkester Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Jurijem Temirkanovim in Orkester Marijinega gledališča z Valerijem Gergijevim. Kot solisti bodo nastopili pianisti Martha Argerich, Gian Maria Bonino, Anastazija Terenkova, Stephan Keifer in Akane Sakai, violončelist Nie Jiapeng, violinista Dimitrij Sitkovecki in Lana Trotovšek, flavtisti Boris Bizjak, Claudi Arimany, Michael Martin Kofler, Martin Belič in Massimo Mercelli, Richard Galliano na harmoniki, Mojca Zlobko Vajgl na harfi, prisluhnili bomo lahko tudi mladi sopranistki Niki Gorič. V komornih zasedbah bodo nastopili Trio Astra, Godalni kvartet Beograjske filharmonije, Godalni kvartet Ulikses, Ansambel za sodobno glasbo MD7, Komorni orkester Franza Liszta in Godalni orkester Slovenske filharmonije. Za sproščeno vzdušje bodo poskrbeli Roby Lakatos z večerom romske glasbe, Tomaž Domicelj z novimi priredbami, Marko Hatlak ob boku kantavtorja Iztoka Mlakarja ter Vlado Kreslin. Spomine na kralja rock & rolla Elvisa bo obujala zasedba Sam's Fever, z glasbenim večerom Vrhunci muzikalov z West Enda in Broadwaya pa bo poskrbljeno za ljubitelje legendarnih uspešnic. Na sporedu bosta monodrama Brezmadežna, posvečena lani nenadno preminulemu režiserju Tomažu Pandurju, in večer v družbi eminentnega igralca Johna Malkovicha, ki se bo pridružil ansamblu I Solisti Aquilani. Na jubilejnem Ljubljana Festivalu bo potekala tudi 20. mednarodna likovna kolonija, ustvarjalne delavnice za otroke ter vrsta dogodkov na Ljubljanici in koncerti Akademije Branimir Slokar.

Program Festivala Ljubljana najdete TUKAJ.