18.09.2018

Glasba ob 100 letnici velike vojne

Veliko vlogo pri razreševanju travm iz 1. svetovne vojne, združevanju ter širjenju sporočila miru, ima ravno glasba.

Dušan Mijanović

Bobni miru 2018
Foto: arhiv Ustanove "Fundacija Poti miru v Posočju"

Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju", ki je bila ustanovljena leta 2000 z namenom, da se ohrani dediščina Soške fronte, ki je ostala v naravi (vojaška pokopališča, kostnice, kaverne, bunkerji, kapelice ter druga spominska obeležja), ima razvejano poslanstvo in dejavnost. Fundacija Poti miru predstavlja dediščino nekdanje Soške fronte v turistične in vzgojno izobraževalne namene ter nadaljuje s študijsko raziskovalnimi aktivnostmi.

Fundacija Poti miru ob obeleževanju 100 letnice začetka in konca 1. svetovne vojne samostojno ter skupaj z domačimi in evropskimi partnerji organizira različne spominske dogodke, v mnogih je vpletena tudi glasba. Že ob 90. letnici konca velike vojne so združeni zbori iz Zgornjega Posočja in goriške pod taktirko maestra Marka Muniha izvedli mašo, ki jo je napisal slovenski skladatelj in duhovnik Avgust Ipavec. Requiem je bil krstno izveden ob slovesnostih leta 2008 v Bovcu in Drežnici, kasneje pa je doživel še izvedbe v Tolminu, Sredipolju, stolnici Sv. Štefana na Dunaju ter v dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Žalna maša za ženski in moški zbor, soliste in orgle je napisana v jezikih narodnosti, katere so sodelovale na soški fronti in jih tako simbolično združuje v mašni daritvi. Ob obveznih latinskih liturgičnih spevih žalne maše se skozi vse delo vrstijo spevi in dialogi med ženskim, moškim in mladinskim zborom v ruščini, nemščini, italijanščini ter slovenščini. Leta 2012 je Fundacija Poti miru izdala glasbeno zgoščenko z vojaškimi pesmimi narodov, ki so se borili na soški fronti. Posneta je bila v sodelovanju z različnimi pevskimi zbori iz Posočja in Goriške.

Lanskega julija je v Kobaridu ob slovesnosti 100. letnice 12. soške bitke pod imenom Zbogom orožje potekal koncert vojaških orkestrov šestih držav. Okrog 210 glasbenikov pripadnikov vojsk iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in Slovenije se je srečalo v miru ter zaigralo Odo radosti.


1. avgusta 2018 je na trgu v Kobaridu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne v izvedbi European Spirit of Youth Orchestra pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta potekal koncert Bobni miru. "Letos smo sodelovali z zamejskim skladateljem Kuretom iz Trsta, ki vodi Evropski mladinski simfonični orkester. Koncert je s spremno besedo dopolnjeval tržaški pisatelj Paolo Rumiz, ki je pripovedoval o miru, vojni, o mejah in razmerah v Evropi. Na prireditvi so mladi, člani orkestra iz Hrvaške, Albanije, Madžarske, Kitajske, Poljske, Estonije, Italije, Slovenije, Srbije, Romunije in Ukrajine, podpisali Zavezo za mir." je dejala Maša Klavora Fundacija Poti miru ter dodala, da glasbo že vrsto let vpletajo v različne programe in dogodke, ki jih organizira Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju": "Dogodki v katerih je vključene glasba so zanimivi tudi za širšo publiko, dodatno publiko, kot je tista, ki jo 1. svetovna vojna zanima preko razstav, konferenc, simpozijev... Poslušanje glasbe je včasih bolj prijetno, hkrati pa vseeno sili k spoznavanju prve svetovne vojne in njene tragike. Skupaj z našimi partnerji iz tujine smo ugotovili, da imajo kulturno glasbeni vložki ob obletnicah povezovalni dejavnik, saj nas izbrane skladbe ne ločujejo, temveč povezujejo, nosijo noto spominjanja in skupne prihodnosti". Evropski mladinski simfonični orkester je leta 2015 v drugačni sestavi gostoval tudi v Tolminu, kjer so obeležili spomin na začetek soške fronte.

Ena od prihodnjih aktivnostih Ustanove "Fundacija Poti miru v Posočju" je projekt CON-FRONT, ki želi povečati ozaveščenost o skupni evropski dediščini prve svetovne vojne z edinstvenim mednarodnim sodelovanjem med glasbenimi centri in partnerji, ki se ukvarjajo z dediščino prve svetovne vojne. Partnerstvo se razprostira od Belgije, Francije, Slovenije do Republike Makedonije ter povezuje velik del različnih frontnih črt. Fundacija Poti miru je v sodelovanju s tremi drugimi partnerji (kulturni centri Le Grand Mix iz Francije kot vodilni partner, 4AD iz Belgije in MKC iz Makedonije) uspela pridobiti projekt CON-FRONT na razpisu EU Programa Ustvarjalna Evropa v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine – 2018. "Omenjeni partnerji so v Sloveniji iskali inštitucijo, ki se ukvarja z kulturno dediščino, in ker imamo izkušnje z evropskimi projekti in organiziramo dogodke smo bili idealen partner. Namen projekta, ki traja od maja 2018 do maja 2020, je, da osem mladih umetnikov izbranih na razpisu, iz vsake države po dva, ustvarjajo na tematiko prve svetovne vojne, o njenih posledicah, o civilistih ter beguncih takrat in danes. Ustvarili bodo glasbeno vizualni performans, ki se bo dotaknil tudi mladih, saj je želja, da se preko projekta razširi in poveča prepoznavnost 1. svetovne vojne ter da se primerja, kaj pomeni biti begunec danes in pred 100 leti, zakaj je mir tako pomembna vrednota. Nastal bo tudi dokumentarec, ki ga bo posnela mlada toda že izkušena in večkrat nagrajena italijanska umetnica Chiara Caterina. Našo državo zastopata vsestranski glasbenik in aranžer Samo Vovk, ki je znan po ustvarjanju v Perpetuum Jazzile, Vokalnem bandu Kreativo in Carmen manet, ki je s skladbo Ta na Solbici lani postal najboljši evropski zbor. S strani vizualne umetnosti je bila izbrana režiserka Neli Maraž, dobitnica prestižne nagrade Unicefa za dokumentarec Kristjan. Za nami je že prvo partnersko srečanje v Kobaridu, sedaj pa bodo izvedene rezidence (novembra bodo ustvarjali v Tolminu). Mlade umetnike bo vodil Šaša Pavlović, priznani glasbenik iz Makedonije, ki ga poznamo iz skupine Bernays Propaganda. Zaključni performansi bodo v vseh državah predstavljeni jeseni 2019, dokumentarec pa bo na ogled spomladi 2020," je dejala Maša Klavora. 11. novembra 2018 ob 100 letnici konca velike vojne bo v drežniški cerkvi potekal koncert miru, kjer bodo zapeli različni zbori.

Bobni miru 2018
Bobni miru 2018
Zbogom orožje