04.09.2019

Glasbena mladina ljubljanska začenja novo sezono

55. sezona GML je svoja vrata že odprla s koncerti Jesenskih serenad.

Tanja Benedik

Od leve: Tereza Podlogar (zborovodkinja MMPZ Veter), Boris Rener (umetniški vodja Jesenskih serenad), Janez Rozman (predsednik GML), Wolfgang Kasič (Avstrijsko-rusko-azijsko kulturno društvo), Tamara Gombač (prevajalka), Matej Jevnišek (Radio Slovenija).
Foto: SIGIC

Letošnji program Jesenskih serenad je zastavljen nekoliko drugače. Fokus večinoma ne bo samo na slovenski poustvarjalnosti, temveč tudi ustvarjalnosti. Sezona se bo začela s harmonikarjem Nejcem Grmom, ki se vedno bolj uveljavlja tudi v tujini. Za Jesenske serenade je pripravil spored, ki nekoliko odstopa od klasičnih sporedov, saj vsebuje samo sodobno glasbo za harmoniko. Mladi umetnik je v program vključil precej skladb Uroša Rojka, tako da bo njegov nastop posebno doživetje predvsem za stalne obiskovalce cikla. S pravim serenadnim programom bo dogajanje nadaljeval Kvartet kontrabasov Slovenske filharmonije s priredbami znanih skladb Straussa, Vivaldija, Albinonija in drugih. Umetniški vodja Boris Rener je bil zadovoljen, da bo letos na Jesenskih serenadah sodelovala Ženska vokalna skupina Lipa, ki bo predstavila ponarodele ljudske priredbe in popevke, večinoma v priredbi članice in nekdanje umetniške voditeljice Ane Tori. Besedila, ki jih bodo poustvarjale, pripovedujejo zgodbo. Serenade bosta zaključila nastop skupine Kontrabant, ki je na odrih že vrsto let, a še vedno v polnem ustvarjalnem zagonu, kot zadnja serenada pa bo zazvenel koncert v spomin Tomažu Lorenzu, ustanovitelju tega cikla. Koncerte bosta z besedo pospremila Tina Uršič in Dejan Pevčević. Vstop na koncerte je brezplačen.

Sezona se bo nato nadaljevala s koncertom, ki ga je k nam pripeljal Wolfgang Kasič, predsednik avstrijsko-rusko-azijskega društva. V Slovenijo prihaja Ruski filharmonični komorni orkester Klassika, ki bo pod vodstvom Adika Abdurakhamanova s slovenskimi solisti (violončelistka Vita Petelin, pianistka Maja Gombač in violinist Simon Petek) nastopil 2. oktobra v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah (ob 20.00) in 3. oktobra v Slovenski filharmoniji (ob 19.30).

Mešani mladinski pevski zbor Veter, zbor ljubljanskih srednješolskih zborov, ki ga zadnjih deset let vodi Tereza Podlogar, za december pripravlja poseben koncert. Letos mladi pevci obeležujejo 30-letnico delovanja in so maja že pripravili jubilejni koncert, na katerem so se osredotočili na vsebino, ki ponazarja štiri osnovne elemente. K sodelovanju so zaradi pomanjkanja literature za srednješolske zbore povabili štiri mlade skladatelje, Mateja Kastelca, Teo Merhar, Nano Forte in Federico lo Pinto, katerih skladbe bodo izdali tudi kot notno zbirko, tako da bodo na voljo še drugim zborom. Spored decembrskega koncerta bodo oblikovali pevci vseh generacij, ki so v desetih letih prepevali v zboru s Terezo Podlogar. Prvi del koncerta bo zajemal tehtno svetovno literaturo ter slovenske umetne pesmi 20. in 21. stoletja, drugi del bo lahkotnejši. Marca bo zbor na koncertu z naslovom Zborovski pevci za zborovske pevce nastopil z zborom Konservatorija za glasbo in balet iz Maribora.

Glasbena mladina ljubljanska želi med mladimi vzbuditi zanimanje in ljubezen predvsem do klasične glasbe. Veliko vlogo pri tem imajo koncerti, kjer GML sodeluje z Orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, ansamblom ljubljanske Opere ter Policijskim orkestrom. V okviru teh prizadevanj bo za mlade v tej sezoni izvedena kantata Kje je Tina, ki jo je pripravil urednik za otroško glasbo na Radiu Slovenija, Matej Jevnišek, in je namenjena najmlajšim. V radijski hiši že vrsto let načrtno skrbijo za otroško glasbo; tako je nastalo že pet zgoščenk Violinček. Pričujoča kantata je nadaljevanje tega projekta. Vsa ta glasba je namenjena tudi učiteljem in vzgojiteljem, njena posebnost pa je, da deluje kot celota, a se hkrati skladbe lahko izvaja tudi samostojno. 

Vsi koncerti z orkestri so že razprodani, kar je dober pokazatelj, da GML deluje v pravi smeri, kot dokazuje tudi podpora Jesenskim serenadam s strani Ministrstva za kulturo. So pa morali nekoliko skrčiti obseg koncertov z mladimi. Kljub temu pa priložnost za nastopanje še vedno dobi vsaj polovica vseh prijavljenih mladih umetnikov.