09.11.2019

Harmonikada 2019

Mednarodni festival harmonike Harmonikada, ki bo med 12. in 17. novembrom potekal na področju treh goriških občin, bo doživel drugo ponovitev, ki je širša, globlja in kakovostnejša v primerjavi s prvo pilotno edicijo v letu 2018.

Metka Sulič

Novinarska konferenca festivala Harmonikada 2019.
Foto: © KUD Krea

Mednarodni festival harmonike Harmonikada, ki bo med 12. in 17. novembrom potekal na področju treh goriških občin, nastaja v organizaciji KUD-a Krea iz Nove Gorice. V tem letu bo festival doživel drugo ponovitev, ki je širša, globlja in kakovostnejša v primerjavi s prvo pilotno edicijo v letu 2018.

Festival skuša rušiti zakoreninjena prepričanja o harmoniki kot zgolj ljudskemu glasbilu. V ospredje jo postavlja kot koncertno glasbilo v vseh slogovnih razsežnostih. Umetniški vodja festivala, Borut Čelik, poudarja: »Osrednji namen festivala je odpiranje oči, ušes in širjenje glasbenih obzorij. Slišal sem nekoga reči, da je to festival, ki demonizira harmoniko, kar je sicer malce pretirano. Harmoniko skušamo predstaviti v vseh možnih žanrih in zasedbah, do najbolj eksperimentalnih poskusov … Pokazati želimo, kako širok je lahko njen spekter. Demonizacija je še najbolj na mestu v smislu, da pokažemo, kako lepo je v resnici to glasbilo, ki smo ga v zadnjih desetletjih v Sloveniji popolnoma zbanalizirali.«

Prostorsko razpršeni festival prinaša šest koncertov, na katerih se bodo predstavili pomembni domači in tuji harmonikarji s svojimi najodmevnejšimi projekti. Festival sodi v projekt Mestne občine Nova Gorica Nova Gorica – mesto kulture 2019, v katerega so vključeni umetniško najtehtnejši festivali Mestne občine Nova Gorica z dolgoletno tradicijo. Podžupanja novogoriške občine, Elena Zavadlav Ušaj, vidi v festivalu več za prihodnost pozitivnih stvari: »Festival Harmonikada je Mestna občina Nova Gorica prepoznala kot kakovostnega, kljub temu da je to mlad festival. V festivalski program celoletnega dogajanja ga je vključila, ker se povezuje s sosednjimi občinami: z Občino Šempeter – Vrtojba, hkrati pa še čezmejno s sosednjo Gorico in s tem z državo iz Evropske skupnosti. Mestna občina Nova Gorica kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025 in bistvenega pomena je, da delujemo čezmejno in povezovalno. Festival se dogaja tudi na podeželju in prinaša del programa v vasi. S tem pokaže, da je podeželje prav tako pomemben kulturni del naše občine.«

Harmoniko bo festival prikazal odeto v zvoke klasičnih skladb, temperamentno v jazzovskih ritmih, romantično v rock-funky baladah in ganljivo v etno melodijah. Manjkale ne bodo niti vesele melodije. Po besedah umetniškega vodje festival sestavljajo enakovredni koncerti: »Težko bi se odločil, kateri koncert izpostaviti, vsi so težke kategorije. Headliner je Kimmo Pohjonen s projektom Skin. Ker je letos da Vincijevo leto, velja omeniti uvodni koncert z Aleksandrom Ipavcem in harmoniko Da Vinci.« Priznani tržaški harmonikar Aleksander Ipavec bo na to edinstveno glasbilo zaigral ob čembalistki Paoli Chiabudini v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici, in sicer s programom od renesanse naprej. Harmonikarski orkester GM Synthesis 4, ki ga sestavljajo sedanji in nekdanji učenci harmonike Glasbene matice Trst, je v štiridesetih letih postal pomemben del tako imenovane »zamejske« kulturne stvarnosti. S koncertom ob jubileju delovanja bo v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica pod vodstvom Fulvija Jurinčiča prikazal prerez delovanja. Italijanska zasedba Simone Zanchini ZZ International Quartet bo nastopila v Kulturnem domu Gorica. Vizija te skupine odseva več glasbenih spektrov, ki jih v eno povezujejo izraziti individualizem, improvizacija in visoka poustvarjalna nota. Ekscentrični finski virtuoz Kimmo Pohjonen je svetovna harmonikarska zvezda in je s svojo unikatno električno harmoniko zaslovel zaradi svojega eksperimentalnega pristopa h glasbi. V Kulturnem domu Nova Gorica bo nastopil s projektom Skin in v zasedbi s hčerkama, kitaristko Inko in bobnarko Saano. Marko Hatlak bo v Kulturnem domu Grgar koncertiral s svojim najnovejšim projektom Marko Hatlak Band, kjer se preizkuša tudi v vlogi pevca in aranžerja skladb. Festival se bo sklenil s koncertom v Kulturnem domu Šempas, in to v veselem razpoloženju s Triom Denisa Novata iz Tržaškega. Denis Novato je večkratni svetovni prvak na diatonični harmoniki.

Vsak večer bo imel svoj posebni uvod v koncertno dogajanje: Mario Buonoconto, italijanski izdelovalec antičnih glasbil, bo predstavil harmoniko Da Vinci, kot predskupine se bodo predstavili učenci harmonik različnih goriških in zamejskih glasbenih šol (Glasbeni šoli Nova Gorica in Tolmin, Glasbena matica Trst, SCGV Emil Komel Gorica ter Šola glasbe in umetnosti Ozlinka), ansambel Suho cvetje pa bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici poskrbel za dobro vzdušje pred koncertom zvezde, Kimma Pohjonena.