02.11.2016

Jure Pukl na evropski turneji

Danes se na Dunaju pričenja evropska turneja zasedbe Danisel Nösig / Jure Pukl Quintet. V Sloveniji se bo ustavila dvakrat. Na festivalu Nov Jazz Fokus v Cankarjevem domu in v klubu KGB v Mariboru.

Peter Baroš

Nösig / Pukl Quintet
Foto: Eckhart Derschmidt

Zasedba Danisel Nösig / Jure Pukl Quintet bo predstavila svoj prvi album Live at Jazzfestival Steyr, ki je bil letos izdan pod okriljem avstrijske založbe Alessa Records. Naš saksofonist in avstrijski trobentač Nösig si bosta oder delila z madžarskim pianistom Tzumom Arpadom, ameriškim kontrabasistom Joshem Ginsburgom in njegovim rojakom na bobnih, Gregom Hutchinsonom.

Jure in Daniel sta se spoznala tekom študija v Haagu na Nizozemskem, leta 2001. Daniel je tam študiral, Jure pa je prišel na študijsko izmenjavo. Ponovno sta se srečala nekaj let kasneje, ko sta Pukl in njegov kolega in someščan iz Velenja, Robert Jukič, sestavila zasedbo in se družno odločila, da vlogo trobentača zasede Nösig. Sledilo je daljše obdobje skupnega muziciranja na turnejah, vse do leta 2012, ko sta začela Pukl in Nösig resneje sestavljati zasedbo Danisel Nösig / Jure Pukl Quintet. Izvedla sta preko 20 koncertov na leto oz. dve turneji leto, pri čemer je omembe vredno, da zasedba svojega avtorskega albuma sploh še ni imela. Dobila ga je šele sedaj. A(tra)ktivnost zasedbe brez izdanega albuma niti ni pretirano presenečenje, če vemo, da so v zasedbi sodelovali glasbeniki kova Danny Grissett, Rudy Royston, Vicente Archer, Howard Curtis idr.

Zasedba bo v okviru aktualne evropske turneje odigrala 10 koncertov. Začenši v klubu Jazzland na Dunaju, potem skok v švicarski Basel, v klub Bird's Eye. Sledil bo nekajdnevni postanek v Sloveniji. 8. novembra bo mogoče zasedbo slišati na novi jazzovski pridobitvi Cankarjevega doma, enodnevnemu mednarodnemu festivalu Nov Jazz Fokus, dva dni kasneje pa še v mariborskem KGB. Vmesni dan si bodo člani zasedbe vzeli čas za mlade slovenske jazziste in izvedli jazzovsko delavnico v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana. Sledil bo nastop in masterclass na novosadskem jazzovskem festivalu, do konca turneje pa še nastopi v Celovcu, nemškem Passau in avstrijskem Hegenbergu. 

 

Nösig / Pukl Quintet