12.08.2020

Kantavtorske kvante: desetletje brez Fea

Letos mineva 10 let, odkar se je poslovil "ultimativni frik" Ivan Volarič - Feo, rojen na današnji dan leta 1948 in najbolj poznan kot (avantgardni) pesnik, ki pa je bil močno povezan tudi z glasbo.

Viktor Škedelj Renčelj

Ivan Volarič - Feo: LOVE
Foto: iz predala kuhinjske mize v Feotovi hiši, uredila Damjana Teodorović

Feo (4.9.1948 - 9.8.2010) je na domačem frikovskem podiju zablestel z leta 1975 izdano pesniško zbirko Desperado Tonic Water, ki je še danes kultna. Postregla je s takrat avantgardno, pa tudi konkretno in vizualno poezijo. Dobrih deset let kasneje je nadaljeval z bolj intimistično Oj božime tele dolince. Nato je pesniške zbirke izdajal relativno redno do smrti. Izdal je tudi knjigo kratkih zgodb Antofagasta.

Za naše tukajšnje pisanje, pa je najbolj zanimiv njegov glasbeni angažma. Celo življenje je bil povezan z alternativno rock in eksperimentalno podtalno sceno, na čelu z legendarnim Buldožerjem, kateremu je celo "nadel" ime in za kratek čas prevzel vlogo vokalista zasedbe (v času krateke odsotnosti Marka Breclja med služenjem vojaškega roka, iz katerega se je slednji vrnil predčasno). Z Brecljem je konec sedemdestih in na začetku osemdesetih kot Duo Zlatni zubi obredel celo Jugoslavijo. Sodeloval je še z mnogimi bendi, npr.: Srp, Sedem svetlobnih let, Hišni bend, Marjanov čudni zajec itd. Predvsem pa velja omeniti zasedbi, s katerima je deloval bolj celostno in daljši čas ter celo snemal albume: Feo & the Schmidt's​ (IX. Korpus Delicti, Eppur si rola) ter v zaključnem obdobju njegovega življenja Salamndara Salamandra (Kava, čaj, kakav).

Nekaj njegove glasbe si lahko preposlušate v tematski oddaji DJ Grafiti Radia Študent, katerega sodelavec je nekaj časa tudi bil. Spomnili bi radi tudi na koncertno-poetični cikel Upanje umira predzadnje, ki je leta 2016 na ljubljanski Metelkovi potekal v njegov spomin:

 

P.S. ozoroma kvanta na kvanto: v tem času, odkar ga ni, se je nekdanja kobariška pivovarna 1713 preimenovala v pivovarno FEO, poetu v čast ...