27.01.2021

Kantavtorske kvante: o polnoletnem Kantfestu

Zadnje dneve decembra 2020 je izzvenel 18. festival KantFest International, in sicer v nekoliko drugačni maniri, kot smo ga bili vajeni do sedaj.

SIGIC

Nagrajenci 18. KantFesta
Foto: arhiv organizatorja / Sonya Frank

Gre za festival, ki s pomočjo žirije referenčnih imen že od leta 2003 načrtno razvija in promovira področje domače kantavtorske ustvarjalnosti, od leta 2012 dalje pa jo hkrati povezuje s tujino (pogovor Katarine Juvančič s Petrom Andrejem za Odzven).

Spomnimo, da KantFest posebno skrb posveča izvirnim slovenskim besedilom in glasbi, načrtno je odprt tako klasičnim kantavtorskim pristopom kot digitalnim trubadurjem z računalniškimi podlagami. Prav zaradi tega je festivalska žirija sestavljena iz referenčnih imen s področja glasbe in literature: Urška Čop Šmajgert (več let je bila glasbena urednica na radiu Maribor), Teja Klobčar (glasbena urednica na Radio Slovenija - Prvi program), Gregor Bauman (glasbeni novinar, kritik in recenzent), Jure Potokar (pesnik, prevajalec in glasbeni kritik) ter kantavtorja Adi Smolar in Jani Kovačič dajejo festivalu, ki ga vodi Peter Andrej (kantavor, pesnik, producent).

Festival tako že 18 let ustvarja žanrsko sinergijo z združevanjem novih avtorskih imen in njihovih glasbenih del z nastopi in sodelovanji vrhunskih domačih avtoric in avtorjev. Prve išče preko vsakokratnega natečaja in spodbuja z nagradami (zlata, srebrna, bronasta Kanta, Vox populi), druge pa v svoj program vključuje z direktnimi povabili. Po zaslugi načrtnega snemanja kompilacij je festival Kantfest od nastanka do danes doslej ustvaril dragocen arhiv sodobne kantavtorske glasbe ter nadaljuje pomembno sodelovanje z Radiem Maribor in Prvim programom Radia Slovenija, ki še naprej močno prispevata k promociji festivalskih presežkov.

Tokrat so organizatorji zaradi omejitev in stalne negotovosti, v kateri se je festival znašel, program izpeljali v dveh delih. Prvi del 18. Kantfesta se je pričel z živim koncertom (a pred številčno omejenim občinstvom) na odru letnega gledališča Pod goroj v Rušah, ko so pred željno publiko in navkljub dežju nastopili »naviti« MI2 in »nabriti« Viki Baba z dada druščino. Šlo je za prvinski rock koncert, polnim ritma in močnih sporočil.

Drugi del festivala pa je bil zaradi zapore kulturnega in družabnega življenja izveden v virtualnem okolju in dostopen širši javnosti s prenosom koncerta preko FB strani KantfFesta. Organizatorji so akcijo poimenovali KANTFEST Antivirus Softver, katerega prvo dozo smo lahko prejeli 18. 12., drugo pa 26. 12. Skupaj se je zvrstilo 11 nastopajočih: Blaž Mencinger, Matej Mijatović & Klemen Bračko, Miha Erič & Boris Sadar, duo Soundaze (Sandi Sadar Šoba in Dejan Bogomolec), Anže Palka, duo 3:rma (Urška Supej in Maša But), Primož Vidovič, Neža Pavlovič, Urška Videnšek, duo Kašmir (Barbara Rehar in Tomislav Grozaj) ter Andrej Vilčnik.

Žirija je ob javni utemeljitvi izbrala svoje favorite:

  • ZLATA KANTA: Primož Vidovič
  • SREBRNA KANTA: Blaž Mencinger
  • BONASTA KANTA oz. tokrat SILENCE FICTION za nastop v tujem jeziku: duo 3:rma (Urška Supej in Maša But)

Po glasovanju občinstva pa je VOX POPULI postal Andrej Vilčnik.

Tudi kompilacija 18. Kantfest je že na voljo v posluh.  

Sicer pa članica žirije Teja Klobčar v svojih aktualnih mnenjin na Odzvenu obljublja: "Kantfest se letos sicer trmasto vrača z virtualnega na fizični oder." Česar se seveda zelo veselimo!