19.02.2019

Kantavtorske kvante: Šifrerjev žulj v novi preobleki

Lani je minilo 40 let od izdaje Šifrarjevega prvenca "Moj žulj", ki velja za eno ključnih plošč slovenskega kantavtorstva, in njen avtor se jo je odločil ob tej častitljivi obletnici dodobra pregnesti.

Viktor Škedelj Renčelj

Izsek naslovnice albuma Moj žulj

Andrej Šifrer je zaslovel že s svojim prvim singlom Zoboblues, ki ga je posnel skorajda "po pomoti", o čemer smo v našem mediju že obširno pisali (Andrej Šifrer: intervju ob 40-letnici kariere). Mala plošča se je odlično prodajala, zato je založba ZKP ponudila Andreju snemanje dolgometražnega albuma. A Šifrer je bil vztrajen in osredotočen in je dosegel, da so mu omogočili snemanje prvenca kar v Londonu, in sicer z multi-instrumentalistoma Dave Cookom in Billom Thorpom, ki sta sama odigrala tako rekoč vse inštrumente na plošči. O snemanju obstaja mnogo anekdot, ki nam jih je Andrej tudi zaupal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plošča je doživela neverjeten uspeh in se zapisala v anale slovenske glasbe kot eden od ključnih doprinosov k slovenskemu kantavtorstvu in popularni glasbi nasploh. Spomnimo, da je prinesla hite Moje miške, Ka-ka-blues in seveda Stoj Marija, ki jo je predelal celo Arsen Dedić, ki je takrat veljal za nesporno šansonjersko avtoriteto celotne nekdanje skupne domovine in ki je z Andrejem tudi sodeloval pri snemanju njegovega drugega, t.i. srbohrvaškega albuma Od šanka do šanka. No, če se vrnemo k prvencu, je potrebno našteti še ostale pesmi, ki so prav vse postale svojevrstne klasike svojega žanra: Tvoj spomin, Lepi ljudje, Vasovalec, Moj žulj, Življenje včerajšnjega časopisa, Grenko vino, Vonj železniških postaj in Hladen ali vroč.

Ob obletnici se je avtor odločil narediti podoben projekt kot ga je že pred leti ob trideseti obletnici še bolj razvpitega albuma Ideje izpod odeje. skratka svoje stare pesmi je ponudil v izvedbo mlajšim glasbenim kolegom in te so sedaj dobile močno spremenljeno obliko. Prvič jih boste lahko slišali nocoj v oddaji Izštekani Jureta Longyke na Valu 202, ko se mu bodo v studiu pridružili Dan D, Hamo, Duštvo mrtvih pesnikov, Tina Marinšek in Domen Don Holc iz benda Koala Voice. Mesec dni kasneje, torej 19. marca, pa se bo celotna karavana preselila v ljubljanski Cankarjev dom, kjer se jim bodo pridružili še Siddharta, Manouche, Dennis Seaton iz britansko-jamajških Musical Youth, že omenjena Dave Cook in Bill Thorpe, ter celo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla.