20.08.2018

Kantavtorske kvante: Vlado Kreslin med zmagovalci 21. festivala Dalmatinskega šansona

Na festivalu, ki je v dalmatinskem Šibeniku potekal 17. in 18. avgusta, je v tekmovalnem delu slavil tudi Vlado Kreslin, ki je prejel nagrado za najboljše kantavtorsko delo.

Viktor Škedelj Renčelj

21. Dalmatinska šansona 2018

Ob tej priliki smo mu zastavili nekaj vprašanj.

Na šibeniškem festivalu šansona ste prejeli nagrado za najboljše kantavtorsko delo. Glede na to, da ste do sedaj prejeli že mnogo priznanj in nagrad, kaj ta dotična pomeni v kontekstu vaše bogate kariere?

Sam nisem niti vedel, da je festival tekmovalne narave. Z zagrebškim bandom Zapadni kolodvor, s katerim občasno sodelujem, smo posneli hrvaško verzijo moje pesmi Moji dnevi in oni so jo prijavili na festival.  Pravzaprav zato, da jo vsaj enkrat v živo odigramo, pa da se dobimo v lepem Šibeniku. Ob čestitkah po nastopu, pred razglasitvijo rezultatov, pa so mi šepnili, da to ni od muh, da Dalmatinci pač ne čestitajo vsakomur. Že to mi je bilo dovoljšnje zadoščenje. Če to kaj pomeni, ne vem, pa saj tudi nisem ničesar pričakoval, nastop ni bil "strateški", saj tudi sicer ne nastopam na festivalih

Pred nedavnim ste izdali album v hrvaščini, sedaj ste nastopili na omenjenem festivalu. V kolikšni meri so "trgi" bivše Jugoslavije še vedno vaše polje kulturnih povezav in načrtov. Zdi se, da zadnje čase celo vedno bolj?

Na Balkanu rad nastopam ali sodelujem na literarnih dogodkih zaradi druženja in dobrega vzdušja. Pozna me sicer le manjši del široke publike, razen glasbenikov in tistih, ki so malo bolj doma v glasbi. Pogosto pa tam naletiš na koga , ki ve o tebi vse. Tako mi prinašajo plošče od Horizonta, Martina Krpana, vse do novih izdaj  in nemalokrat sem popolnoma presenečen. No, če se izrazim v ekonomskem jeziku, vse to je zame še zmeraj strošek ne trg.

Vaše delovanje se že dolgo giblje tudi na polju šansona. Mnogokrat ste nastopili tudi na festivalu La Vie en Rose. Kakšen je vaš odnos do tega žanra?

La vie en Rose, mislim, da je bil vsakoletni koncert Vite Mavrič v Cankarju. Sam niti ne mislim, da se ukvarjam s šansonom, vsaj ne v tem strogem žanrskem smislu. Festival dalmatinske šansone, ki je sicer otrok Arsena Dedića je pravzaprav precej široko in sproščeno zastavljen ( kot v Evropi na jazz festivalih ne nastopajo samo jazzarji) in ni omejen samo na šanson.