03.11.2017

Kantavtorske kvante: letošnji Kantfest z dodatnim večerom in gostovanji

Nocoj se začenja Kantfest 2017, ki pa tokrat ne bo omejen zgolj na tradicionalni večer v Rušah, temveč prinaša še mnogo več.

Dušan Mijanović

Kantfest 2017

Letošnji jubilejni, torej že 15. Kantfest, bo poleg osnovnega večera v Rušah, kjer bo nastopil cvetober žanra zaznamoval tudi drugi, dodatni festivalski večer v mariborskem klubu KGB, pa tudi zanimiva sodelovanja v Srbiji in BiH. Tudi glede tega smo se pogovorili z organizatorjem Petrom Andrejem.

Osrednjemu, recimo temu revijalnemu, dnevu ste se odločili dodati še en festivalski večer, in sicer v razvpitem mariborskem klubu KGB. Zakaj in kaj nam prinaša?

Mobilnost in fluidnost Kantfesta je nekako v genih festivala. Hitro nam je postalo jasno, da je prihajanje gostujočih avtorjev v naš prostor pa tudi odhajanje naših v druge prostore in povezovanje v sodelovanja, ta neke vrste odprtost ... takorekoč bistvena stvar, brez katere bi se festival tako prostorsko, kot žanrsko zaklenil in ne bi zrasel nikamor. Zato smo vsaj zadnjih deset let intenzivno sodelovali s sosednjimi državami v obliki Omnibusa Kantfest. Tak Omnibus je bil sklop najrazličnejših avtorjev in z njim smo se najprej pojavljali v BiH, zadnja štiri leta pa tudi v Beogradu. Pri nas, v Sloveniji pa v Ljubljani (KUD France Prešeren, Kino Šiška, Menza pri koritu, Celje, Murska ... avstrijska Radgona oz. Potrna (Pavlova hiša), festival Lent, Maribor in širša okolica. Vedno smo s festivalom hoteli promovirati tudi dobra besedila v glasbi in izpostaviti tuje kantavtorje/songwriterje, da bi publika in mi sami začutili, kje smo, kam sežemo. V ta okvir sodi tudi sodelovanje s Klubom KGB, ki bo tokrat del 15. Kantfesta in gostil odlične alter šansonjerje, bend Same babe, v katerem delujeta kar dva nagrajenca Kantfesta (kantavtor Viki Baba Brusli in Uroš Buh, član dua Na triletno kolobarjenje s praho), in ki povrhu tudi praznujejo petnajst let s svojega obstoja, vrstniki torej. Vsekakor ne bodo sami, ker se jim bo na odru pridružil izvrstni makedonski kantavtor Jovica Ilić

Sredi meseca se nato odpravljate na Kantfest v Beograd. Nam lahko poveš za kakšne vrste sodelovanja gre?

 Že prej sem omenil, da že četrto leto teče sodelovanje z Beogradom, ki je po našem vzoru vzpostavil festival kantavtorjev in mu nadel »naše« ime. Vodi ga zanimiva osebnost, Miodrag Jakšić, direktor izdajateljske hiše Arte grupa, ki je sicer pesnik in še marsikaj, med drugim pa tudi direktor Kantfesta Beograd. Za ta festival vlada v regiji veliko zanimanje, nanj se tudi prijavlja veliko avtorjev, ki se iz predtekmovanj zadnji, finalni dan zberejo v Beogradu. Tokrat bo spet tam slovenska ekipa: Matej Kermavner, Jerry Mažgon, Peter Andrej, Lili Drumeva iz Bulgarije, ki se bo kmalu predstavila tudi pri nas ... Prejšnja leta pa so v Beogradu že bili tudi Jani Kovačič, Xenija Jus,  Bojan Sedmak, Bojan Tomažič (nekoč CZD), tokrat z odpiljeno skupino Onslow ...

Govori se tudi o Sarajevu ...

Izkristaliziral se je tudi termin letošnjega Kantfesta Sarajevo, ki bo 16. decembra 2017 v Sarajevu – po lanskem prvem koraku – stekel že drugič. Kantfest je svoj model sodelovanja in svoje poslanstvo, za razliko od nesposobne politike pač zastavil tako, da ustvarja svojo mednarodno diplomacijo in čas je, da na omenjenih relacijah do prestolnice kantavtorstva v Rušah vzpostavimo tudi stalno »zračno linijo« Air KANTfest International, haha!