18.10.2021

Konferenca Kulturni turizem in dediščina

Konferenco, ki bo potekala med 21. in 23. oktobrom 2021 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje organizira Center za kreativnost s svojimi partnerji: s Turizmom Ljubljana, UP FTŠ sTOUdio Turistica, Združenjem AIRTH in Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije.

SIGIC

Konferenca Kulturni turizem in dediščina

Kreativne dejavnosti, kultura in kulturna dediščina se nam nenehno ponujajo kot nove priložnosti pri razvoju konkurenčnih prednosti kraja. Turistične destinacije s kulturnimi in kreativnimi  vsebinami, povezane z lokalnim prebivalstvom ter vso ostalo ponudbo, ki jo nudijo sodobnemu popotniku, bodo teme razmišljanj in razprav na konferenci Kulturni turizem in dediščina.

Kulturni turizem v vsej svoji različnosti in presenetljivosti izhaja iz danosti in pogojev, ki so zapisani v posameznem lokalnem okolju. Lahko pa lokalne skupnosti pogumno in drzno stopijo na pot vzpostavljanja novih zgodb, s katerimi si postavljajo nove izzive za prihodnost. Uspešno mešanico dobrih občutkov za obiskovalca mora kulturna turistična destinacija inovativno zasnovati in skrbno načrtovati.

S konferenco o kulturnem turizmu in dediščini želijo v Centru za kreativnost vzpodbuditi vse, ki prepoznavajo vrednosti, priložnosti in razumejo motivacije za razvoj in poslovni vidik kulturnega turizma. Svoj delež k uspehu turističnih destinacij prispevajo tako javne kulturne inštitucije, velike gospodarske družbe, drobne podjetniške iniciative in odgovorne inštitucije z vzpostavljanjem pogojev za razvoj. Značaj in šarm destinacijam dajejo ljudje, kulturna krajina, hrana, kreativne dejavnosti, obrt in druge posebnosti lokalnih skupnosti. Zaradi njih in usklajenega načrtovanja so destinacije privlačne in bogate, zaradi njih se zadovoljni gostje vračajo.

Program konference bo zajemal predavanja, razprave in predstavitve primerov dobrih praks in koristnih izkušenj. Predstavljena bodo mnenja in načrti različnih deležnikov ter primeri dobrih povezovanj ter sodelovanj, ki so lahko zgled za vsakogar, ki načrtuje in razvija turistične destinacije ter ponudbo kulturnega turizma. Več o programu najdete TUKAJ.

CreaTourES: KREATIVNI INKUBATOR ZA SPODBUJANJE KULTURNEGA TURIZMA

Obenem pa Muzej za oblikovanje v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom RS vabi kreativce in kreativna podjetja ali organizacije, ki razvijajo nove ideje ali želijo izboljšati projekte, produkte ali storitve na področju kulturnega ali kreativnega turizma in dediščine, da se do 20. oktobra 2021 prijavijo na strukturiran izboraževalni in mentorski program, s katerim bodo izboljšali znanje na področju podjetništva ter tako povečali svoje možnosti za uspeh na trgu. Več o pozivu in prijavah TUKAJ.

Na konferenco se ni potrebno predhodno prijaviti. Ob obisku v MAO je potrebno izpolnjevati samo PCT pogoj.