09.11.2016

Kristalni abonma: Tina Žerdin, Matei Ioachimescu in Sándor Antal, Sokolski dom, 9. november 2016

Člani tria so se spoznali med skupnim muziciranjem v različnih dunajskih orkestrih.

Press info

Kristalni abonma: Tina Žerdin, Matei Ioachimescu in Sándor Antal

Sokolski dom, Škofja Loka

Kristalni abonma: Tina Žerdin, Matei Ioachimescu in Sándor Antal

Sreda, 9. november 2016 ob 19. uri

Vstop: 15 EUR

Nastopajo: Tina Žerdin, harfa; Matei Ioachimescu, flavta; Sándor Antal, viola

Program:
Jacques Ibert: Deux Interludes za flavto, violo in harfo
Jani Golob: Strune za violo in harfo
Claude Debussy: Sonata za flavto, violo in harfo
Pastorale
Interlude
Finale
Ian Clarke: Zoomtube za flavto
Astor Piazzolla: Oblivion (priredba za flavto, violo in harfo)
Bela Bartok: Romunski plesi (priredba za flavto, violo in harfo)
Joul cu bâta
Brâul
Pe Loc
Buciumeana
Poarga româneasca
Maruntel

Flavtist Matei Ioachimescu spada med najvidnejše izvajalce klasične glasbe v Romuniji. Do leta 2011 je bil soloflavtist »George Enescu« filharmonikov v Bukarešti, nato se je posvetil solistični in pedagoški karieri, ki jo uspešno udejanja v obliki številnih koncertnih turnej po celem svetu ter številnih mojstrskih tečajev v Romuniji, v Avstriji in na Madžarskem. Leta 2014 je, v sodelovanju s pianistko Catalino Butcaru in romunskim državnim radiem, izšla njegova prva samostojna zgoščenka »Lumiére«. Zelo intenzivno se ukvarja tudi z izvajanjem sodobne glasbe in spodbuja nastanek novih del za svoj flavto.

Violist Sándor Antal se je rodil madžarski družini v Transilvaniji. Po študiju na Univerzi za glasbo v mestu Cluj Napoca (Romunija) je postal član Državnega filharmoničnega orkestra mesta Oradea. Od leta 2008 je član nemškega orkestra »Philharmonie der Nationen«, od septembra 2015 soloviolist Filharmonikov iz Brna (Češka). Njegov repertoar obsega številna solistična dela in komorno glasbo, igra pa tudi romunsko, madžarsko in romsko ljudsko glasbo.

Harfistka Tina Žerdin je pričela glasbeno pot kot učenka klavirja in solopetja na glasbeni šoli v domačem Velenju. Koncertno se veliko udejstvuje tako doma kot tudi v tujini: nastopa kot solistka, kot članica raznovrstnih komornih zasedb in kot solo harfistka uglednih avstrijskih orkestrov (Dunajski komorni orkester, orkester na starih inštrumentih »Wiener Akademie«, Madžarsko-avstrijska Haydnova filharmonija, orkester Tirolskih slavnostnih iger). Med drugim je gostovala tudi v orkestrih Dunajske državne opere in Milanske Scale. V letu 2015 je v založbi Društva slovenskih skladateljev izšla njena prva zgoščenka z deli slovenskih avtorjev. Kot pedagoginja je dejavna v Sloveniji, Avstriji, na Kitajskem in v Mongoliji.
Prvi večji skupni projekt tria je bilo deset koncertov v okviru državne koncertne turneje po Romuniji, kjer so naleteli na odlične kritike in navdušene odzive občinstva. Svoj repertoar, katerega »srce« predstavlja slavna Debussyjeva trio-sonata za flavto, violo in harfo, nenehno dopolnjujejo z deli sodobnih avtorjev ter z lastnimi priredbami.