08.07.2019

Mednarodni orkester Ljubljana v projektu Jump Start

19.7. ob 20.00 bo v ljubljanski operi koncert Songs of wars I have seen na tekste Gertrude Stein.

SIGIC

MOL
Foto: Olympia Orlova

Uprizoritveni koncert v ljubljanski Operi bodo izvajali člani Mednarodnega orkestra Ljubljana v sklopu projekta Jump Start, ki mladim nadarjenim glasbenikom omogoča mednarodno izobraževalno gostovanje na najvišji umetniški ravni in v sklopu Ljubljana Festivala. Mladi umetniki letos prihajajo iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Japonske in Južne Koreje. Koncert bo vodila dirigentka Živa Ploj Peršuh.

V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network, Jump start mladim evropskim glasbenikom vsako leto omogoča priložnost, da izkoristijo edinstveno plodno glasbeno druženje s priznanimi umetniki. Letošnji gost je nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels

Goebbels želi v svojo kompozicijo prenesti hkratno prekrivanje različnih sklopov časa in perspektiv, zato jo dopolnjuje z glasbo iz Anglije 17. stoletja. Namesto, da bi tekst Steinove predstavili igralci ali pevci, Goebbels tega posreduje preko posameznih glasbenic. Posledično se razpusti tipična anonimnost igranja v večjem ansamblu. Geoff Brown se londonske izvedbe spominja za The Times: “Heiner Goebbels in njegove Pesmi o vojnah povezujejo različne medije in material: glasbo in gledališče, zapiske in tekste, glasbene vložke iz 17. stoletja (Matthew Locke) in tehno nianse 21. stoletja. Rdeča nit so vsekakor trpki teksti iz spominov Gertrude Stein iz leta 1945. Rezultat? Triumf.”