22.04.2024

Mirna Bogdanović prejemnica nagrade German Jazz Prize

Minuli teden so v Kölnu podelili nagrade za najboljše jazz dosežke v Nemčiji. V kategoriji za najboljši album leta je slavil album Awake slovenske glasbenice Mirne Bogdanović.

SIGIC

Mirna Bogdanović prejemnica German Jazz Prize
Foto: arhiv Berthold Records

Mariborska umetnica Mirna Bogdanović, ki živi in deluje v Berlinu, je leta 2021 prejela nagrado Deutcher Jazzpreiss za debitantski album Confrontation. Maja lani je pri založbi Berthold Records in pod taktirko britanskega multiinštrumentalista in producenta Chrisa Hysona izšel njen drugi album z naslovom Awake. Album je bil nominiran za nagrado nemških diskografskih kritikov 2023 (Preis der Deutschen Schallplattenkritik), s strani radiotelevizij NDR in SWR je bil razglašen za album tedna, prejel je tudi številne kritike v uveljavljenih revijah ter bil predvajan na radijskih postajah v Nemčiji in po svetu.

Prejšnji četrtek so v razprodanem kölnskem prizorišču E-Werk v okviru prireditve Cologne Jazzweek podelili dvaindvajset nagrad s področja jazz glasbe v Nemčiji. V kategoriji najboljši album leta je nagrado prejela vokalistka in skladateljica Mirna Bogdanović.