08.06.2021

Mirna Bogdanović prejemnica nemške nagrade za jazz

V Berlinu živeča jazz pevka in skladateljica Mirna Bogdanović je prejšnji teden prejela nagrado Deutscher Jazzpreis za debitantski album leta.

Press Info

Mirna Bogdanović
Foto: iz osebnega arhiva Mirne Bogdanović

Nemško ministrstvo za kulturo je letos uvedlo nove glasbene nagrade za jazz glasbo, s tem so se poklonili raznoliki, ustvarjalni in komunikativni moči te glasbene zvrsti.

Nemške nagrade za džez so 3. junija 2021 podelili v 31 kategorijah. Mirna Bogdanović je prejela nagrado za debitantski album Confrontation, ki ga je konec lanskega leta izdala pri neodvisni založbi Klaeng Records.

"Nasploh kompozicije pripovedujejo zgodbe, barve in občutja, ki smo jih morda že doživeli, srečali, spoznali. Kljub temu pa v tej zadržani, vendar čustveno izpolnjeni glasbi ne smemo iskati zametkov že slišanega, saj vsakršne podobnosti izzvenijo, še preden nam uspe določiti njihov izvor. In prav to je tisto, kar nakazuje, da glasbenica, ki že devet let živi v Berlinu, še ni povsem prispela do svojega končnega cilja. In navsezadnje tisto, zaradi česar je Confrontation tako izjemen in osupljiv album. Gre, skratka, za izdelek, ki ga bo težko preseči," je o drugačnem in očarljivem albumu v recenziji za spletno revijo Odzven zapisala Nina Novak.

Mirna Bogdanović se bo s svojo skupino 30. julija 2021 predstavila na 62. Jazz festivalu Ljubljana.

Nina Novak: pogovor z Mirno Bogdanović (Odzven)