03.07.2017

Muzejska razstava Arheomuzika

Raziskovanje glasov in glasbe starodavne Evrope v Narodnem muzeju Slovenije.

Press info

Arheomuzika

Razstava se osredotoča na najstarejše dokaze za obstoj glasbe in obiskovalca odpelje v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva. Prikazana so najstarejša obdobja glasbenega ustvarjanja vse od starejše kamene dobe do rimskega obdobja in srednjega veka. V tem časovnem okviru ima pomembno vlogo tudi slovenski prostor, ki z neandertalčevim glasbilom iz jame Divje babe odmevno soustvarja zgodbo o najstarejši glasbi v Evropi in na svetu.

Ker je razstava zasnovana interaktivno, lahko obiskovalci glasbo stare Evrope raziskujete s številnimi ponazoritvami, animacijami, predvsem pa z visokokakovostnimi replikami in mnogimi glasbenimi posnetki; torej se lahko tudi sami preizkusite v izvabljanju zvokov iz replik starodavnih glasbil.

Potujoča razstava je rezultat dolgoletnega vseevropskega projekta EMAP (The European Music Archaeology Project) in gostuje v uveljavljenih razstaviščih od Ystada na Švedskem in Valladolida v Španiji do Narodnega muzeja Slovenije, od koder bo odpotovala v Rim.

Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije odprta le do 24. septembra 2017, vsekakor pa velja ob tem opozoriti tudi na izjemno bogat spremljevalni program, ki obsega delavnice za otroke, koncerte, predavanja in simpozije.