10.05.2022

Brumnova nagrada glasbeni knjigi skupine Matter

Na 10. Brumnovem bienalu oblikovanja vidnih sporočil je četrti album zasedbe Matter, izdan v obliki glasbene knjige, prejel nagrado strokovne žirije.

SIGIC

Matter: HAOS
Foto: Ljudje

Naročnik: Kafana, rx:tx

Matter: Dario Nožić Serini, besedilo; Luka Lah, besedilo; Matej Tunja, besedilo

Oblikovanje: Ljudje, Emil Kozole

Urednikovanje: Kafana, rx:tx, Uroš Veber

Fotografija: Bonino Englaro, Dino Kužnik, Aljaž Košir –Fejzo

Četrti album skupine Matter se imenuje HAOS. Ker se CD-ji poslavljajo iz uporabe, digitalni albumi pa preprosto ne ponujajo enake izkušnje, so se naročniki projekta odločili izdati album v obliki knjige. Knjiga je sestavljena iz kratkih zgodb, poezij, anekdot, fotografij in grafik, ki so povezane z albumom in okrepijo izkušnjo poslušanja. V knjigi sodeluje več kot 20 slovenskih avtorjev, ki so s skupino sodelovali v preteklosti.

Bienale Brumen je dveletni pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil, Fundacija Brumen ob tem podeli nagrade Brumen, najvišja nacionalna priznanja oblikovalske stroke. Letos so podelili veliko Brumnovo nagrado, nagrado za življenjsko delo ter 17. Brumnovih nagrad.

"Ovitki plat so mrtvi! Naj živi glasbena knjiga! Projekt z veliko mero odprtosti daje vtis, da skupino predstavlja na izredno oseben način. Obred poslušanja glasbe vrača nazaj, iz digitalnega v fizični svet ter obogati Izkušnjo poslušanja glasbe. Čudovito preprost in močan projekt, natiskan le v dveh barvah, katerega notranjost ima dobro dinamiko in čudovit občutek svobode," so v utemeljitvi izjemnosti albuma HAOS zapisali člani mednarodne strokovne žirije.

Na razstavi največjih presežkov slovenskega oblikovanja zadnjih dveh let je razstavljenih 134 projektov, ki so v Narodni galeriji  na ogled vse do 31. maja.