08.05.2017

Od Geldofa do Mlakarja

Petindvajseta izvedba Festivala Lent bo precej podobna štiriindvajseti, a izbrana, zgoščena in raznolika.

Jaša Lorenčič

Festival Lent 2017: novinarska konferenca
Foto: Festival Lent

Če bodo infrastrukturni načrti sprememb še (vsaj) eno leto počakali, da bo Festival Lent (23. junij–1. julij 2017) znova imel oder na reki Dravi, bo programska izvedba petindvajsetega festivala, ki bo terminsko in lokacijsko skoraj identičen lanski izvedbi, spet precej raznolika, izbrana in zgoščena. Festival znova odpira Opera SNG Maribor, ki na oder vrača La Traviato, kot veteranska legenda prihaja Bob Geldof, tradicijo muzikalov bo nadaljevalo češko Mestno gledališče iz Brna z izvedbo musicala Jesus Christ Superstar, pet jazz večerov bo selektorsko kuriral Robert Jukič, prihajajo pa Gogo Penguin, Omar Sosa, Pharoah Sanders Quartet idr. 

Festival Lent se je počasi prilagodil in sprijaznil z devetdnevnim formatom, še vedno pa imajo organizatorji festivala v Narodnem domu željo po lokacijskih spremembah. Letos ostaja vse bolj ali manj nespremenjeno z Glavnim odrom na Trgu Leona Štuklja ter ograjenim Večerovim odrom ob dravski promenadi, vendar Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma, v dogovoru z mestno občino Maribor pripravlja načrte za plavajoči, a fiksni (glavni) oder na Dravi, ki bo tam, kjer ga lani prvikrat ni bilo.

Glavni oder (začetek dogodkov ob 21.30) bo v petek, 23. junija, gostil La Traviato (z rezervnim sobotnim terminom, podobno velja za plesni kolaž Favn – Carmen – Bolero). Lanska premierna izvedba na trgu ni zatajila, je pa nevihta odnesla sklepno dejanje Turandota. Direktor SNG Maribor Danilo Rošker in Rukavina pojasnjujeta: »Odpiramo z opero vseh oper: La Traviato; premierna postavitev je bila 28. novembra 2008. Vemo, da je z glavno vlogo takrat šla Lana Kos, ki danes poje po vsem svetu. Postavitev bo posebna, ker bomo imeli tri slovenske soliste, ki bodo dobili priložnost, kot jo je dobila Lana.« 

V duhu nekoč vabljivih velikih imen organizatorji dajejo roko v ogenj za Boba Geldofa, irskega frontmana skupine The Boomtown Rats, ki sicer, kot je povedal Rukavina, bolj slovi po dobrodelnih akcijah (Live Aid, Live 8), »ampak njegova besedila so danes bolj aktualna kot kadarkoli«. Geldofa, ki je oktobra dopolnil 65 let, čakajo poleti še koncerti v Švici in Nemčiji, vstopnica v redni prodaji na Lentu pa bo 25 evrov. Nosilec osrednjega odra, kot poudarja Rukavina, ostaja Folkart: »Že lani se je videl nov koncept: otvoritev in zaključek na Glavnem odru in predvsem nastopanje in druženje v mestu, na trgih, v parkih, po ulicah. Lani smo naleteli na dober odziv in tega se kaže držati tudi v naprej.« 

Čeprav je Rukavina češko gledališče, ki bo uprizorilo musical Jesus Christ Superstar Andrewa Lloyda Webra, hvalil zaradi predstave Mary Poppins, so se za rock opero odločili predvsem iz nostalgije. »Rock opera prav nič ne zaostaja za tistimi v Londonu, Parizu in na Dunaju.«

Na odru JazzLent – Zavarovalnica Sava (koncerti se začenjajo ob 22. uri) v avditoriju Lutkovnega gledališča bo glasbeni del potekal v torek, 27. junija. Producent ostaja David Braun, selekcija Jazz podija pa iz rok Sama Šalamona letos prehaja k Robertu Jukiču. Program bo odprl manchestrski elektroakustični trio Gogo Penguin s svojim mladim, svežim in udarnim jazz paketom. Potem ko je koncert zasedbe Hot 8 Brass Band leta 2013 odpadel zaradi bolezni v ansamblu (v Mariboru je bilo takrat 36 stopinj Celzija), tokrat vendarle prihaja, da nas razdraži s »pleh« muziko New Orleansa skozi osem trobil. Afro-kubansko izročilo bo predal Omar Sosa s svojim Afrocubano kvartetom. Afriške ritme bo iz petka v soboto podaljšal Pat Thomas in Kwashibu Area Band, legenda ganske glasbe, ki zagotavlja nasmešek na obrazu in »highlife«, kontinentalni paket pa bo zadnji dan sklenil veteran Pharoah Sanders, ki ga je Ornette Coleman označil za bržkone najboljšega tenorskega saksofonista na svetu. 

Večerov oder (začetki koncertov ob 21. uri) bo odprl tradicionalni projekt Piše se leto, kjer bodo mariborske barve branili pop rockerji Trash Candy, ki bodo štafeto predali srbskim razgrajačem S.A.R.S., ti pa kanadskim celtic punkerjem The Real McKenzies. Za ljubitelje elektro hip-hopa bo magnet najbrž britanski bend Stereo Mc's (25. junij), ki je s skladbo Connected zgodaj v devetdesetih postavil ta žanr v mainstream. Domače rock barve bodo zastopali Zoran Čalić Band in Stray Train (26. junij) ter King Foo in Happy Ol' McWeasel (30. junij), dinamična pa bo kombinacija Vasko Atanasovski Tria in Noctiferie v unplugged izvedbi (27. junija), enako velja za raperski paket Nipke & The Nipples ter Recyclemana (28. junij). 

Vlogo »najmlajšega« odra organizatorji še vedno pripisujejo Mladininemu odru (začetki ob 23. uri), ki v kleti Satchma obljublja vsak večer vsaj dva, za vikend pa tri izvajalce. Prva sobota bo postregla z Dubzillo, Kilo Killo Bando in 3D Prasci, indie večer bosta pripravila Persons from Porlock in Haiku Garden (29. junij), ob lanskem prvem RH202 večeru je bila čakalna vrsta za vstop najdaljša na festivalu (letos Teodor G, Decadenzza, Tim Urbanya in Gamut/GMT), da imajo pa (ob Minoritih) svojevrstni sklepni after party, pa vabijo 1. julija Firefly, Mito, Blaž, Šuljo in Freeverse & DVS.

Na Jurčkovem odru, ki najbolj neposredno ob Dravi nagovarja promenadno populacijo, velja omeniti Mlade leve in Orleke, medtem ko Rukavina za Sodni stolp pravi, da bo ohranjal vlogo koncertnih komornih večerov za uživače s stalno publiko, ki jo bodo med drugim nagovorili Avtomobili, Elevators in Goran Krmac Kvartet. Kot rariteto letošnjega festivala je Rukavina izpostavil nastop Marka Hatlaka z Iztokom Mlakarjem v Dvorani Union (salon glasbenik umetnikov): »Kaže si čimprej zagotoviti vstopnice, saj vemo, da Iztok Mlakar ne nastopa rad v dvorani s 500 sedeži.« 

Za posladek se letos obeta edina programska novost, in sicer jam sessioni v Vetrinjskem dvoru, ki jih pripravlja Wetrinsky in se bodo začenjali ob polnoči. In kakšna je letos cena popotnega lista, t. i. lente? »Ne zvišujemo cene vstopnic, lenta ostaja 20 evrov v predprodaji. Vemo, kakšna je kupna moč, radi bi pripeljali ljudem kulturo,« je sklenil Rukavina.