19.06.2017

Pa si eno zagodmo

KED Folk Slovenija, Slovenski etnografski muzej in Glasbenonarodopisni inštitut vabijo na druženja na inštrumentalnih delavnicah, kjer se boste lahko podučili o načinu igranja ljudskih plesnih viž slovenskega etničnega ozemlja.

Press info

Pa si eno zagodmo
Foto: Jože Požrl

Osnovna ideja inštrumentalnih druženj je odpreti prostor vsem, ki jih slovenska ljudska glasba zanima, si želijo skupnega muziciranja in podrobno spoznati izročilo v okolju sproščenosti in vedrine. Mentor (in gostujoči glasbeniki) bo pripravil notno gradivo, ki bo služilo kot osnova za delo na posebnostih ljudskega načina igranja. Poznavanje not ni nujno, ker se bo poučevalo v glavnem na posluh, tako kot nekoč.

Namen srečanj je širiti znanje o ljudskem načinu igranja slovenskih plesnih viž, upoštevajoč star, neakademski način izvajanja, s čimer se bomo poskušali čim bolj približati izvornemu zvoku in muziciranju naših prednikov in v splošni poplavi modernizacije ljudskega izročila skozi glasbo podati bistvo ljudskega načina igranja posamičnih glasbil. Delavnicam se bodo občasno priključili plesalci slovenskih ljudskih plesov iz plesnih delavnic KED Folk Slovenija.

Na delavnice ste vabljeni predvsem violinisti, basisti, klarinetisti in harmonikarji. Vabljeni študenti glasbene akademije, konservatorija, učenci glasbenih šol, člani folklornih skupin in vsi, ki znajo igrati na našteta glasbila in jih zanima slovenska ljudska glasba, tudi tiste, ki so po končanem glasbenem izobraževanju svoja glasbila pospravili v kot.

Prva delavnica bo potekala v torek, 20. junija, med 19. in 21. uro v Slovenskem etnografskem muzeju. Cikel instrumentalnih delavnic Pa si eno zagodmo bo v letu 2017 potekal v Slovenskem etnografskem muzeju še: 12. septembra, 10. oktobra, 14. novembra in 12. decembra.

Mentor, vodja in usmerjevalec delavnic je Marino Kranjac, ustanovni član in predsednik KED Folk Slovenija, ki ima več kot 30 letne izkušnje na področju raziskovanja in poustvarjanja ljudske glasbe. Deloval je v skupinah Istranova, Pišćaci, Tolovaj Mataj, danes pa vodi glasbeni skupini iz Istre, Vruja in Zingelci in ima dolgoletne izkušnje z izvajanjem tovrstnih delavnic.

Delavnice je finančno podprl JSKD. Vstop prost!