15.06.2022

Predsednik Pahor odlikoval Elzo Budau, Edwarda Cluga in Ervina Hartmana

Predsednik republike Borut Pahor je v torek, 14. junija 2022 na posebni slovesnosti podelil odlikovanja trem kulturnikom. Srebrni red za zasluge sta prejela pesnica in šansonjerka Elza Budau ter koreograf in plesalec Edward Clug. Medaljo za zasluge je prejel dirigent Ervin Hartman.

SIGIC

Odlikovanje: srebrni red

Za izjemen ustvarjalni opus poezije, šansonov in popevk prejme Elza Budau srebrni red za zasluge. Elza Budau je prvo pesniško ime slovenske popevke in šansonov. Piše o življenju in ljudeh, o večnosti in minljivosti, o ljubezni in samoti. V vsaki črki, ki jo je kdaj napisala, so njen značaj, izkušnja in srce, ob teh pa spoštovanje in občudovanje slovenskega jezika.

Za izjemne umetniške dosežke na področju baletne in koreografske ustvarjalnosti prejme Edward Clug srebrni red za zasluge. Zaradi njegove ustvarjalne odličnosti, odgovornega dela in spoštljivega odnosa do umetnosti, gledališča in občinstva je Edward Clug v svetu uprizoritvenih umetnosti visoko cenjen in prejema vabila številnih prestižnih in uveljavljenih ustanov, da bi delal z njimi. Njegove plesne predstave so celostna umetnina, v kateri je vsaka podrobnost domišljena.

Za delo in zasluge pri razvoju godbeništva in glasbene kulture na Slovenskem prejme Ervin Hartman medaljo za zasluge. Ime Hartman ima v slovenski glasbi poseben zven.Zanj je poskrbel Ervin Hartman, dirigent, skladatelj, aranžer, glasbeni založnik, rojen v glasbeni družini, ki z glasbo živi in glasbo daje tudi drugim.