07.01.2019

Predstavitev e-časopisa Centralala

V četrtek, 10. januarja 2019 ob 19. uri, bo v Klubu Gromka potekala predstavitve spletnega časopisa Centralala.si.

Press info

Predstavitev e-časopisa Centralala

Dogodek je namenjen skupinskemu pretresanju scene, ugotavljanju njenih raznolikosti in stičišč, sodelovanju in sokreiranju skupnega prostora na spletu, ki skuša biti predvsem križišče različnih snovanj, idej, pristopov in mišljenj.

Koncertni del večera se bo pričel ob 21.uri z nastopom Frame Tria, mednarodnih mojstrov proste improvizacije, se nadaljeval z duhovitim, večžanrskim kolektivom Olfamoštvo, ki nas bo okoli 23. ure, prepustil plesnemu podijumu priljubljenega, bežigrajskega sukača plošč Abstract Truth.

Centralala.si je slovenski e-časopis na križiščih improvizirane glasbe. Je križišče in hkrati točka povezave za različna polja svobodno improvizirane glasbe, ki se odvijajo v Sloveniji. Centralala.si je tukaj, da vas aktualno in ažurno informira, da dokumentira, se osredotoča, reflektira, spodbuja in preizprašuje raznovrstne pristope, principe in estetike različnih glasbenikov in glasbenic, skupin, kolektivov, umetnikov z različnih umetniških področij, inštitucij, organizacij, prostorov, založb, producentov, novinarjev in publicistov, teoretikov in poslušalcev.

Frame Trio 
Zasedba: Luís Vicente / Marcelo dos Reis / Nils Vermeulen

Frame Trio je mednarodni improvizacijski trio, ki ga vodita portugalski trobilec Luís Vicente in kitarist Marcelo dos Reis, dopolnjuje pa ga belgijski basist Nils Vermeulen. Vicente je dobro utrjena figura tako na portugalski (s številnimi izdajami pri založbah Clean Feed in Creative Sources) kakor na nizozemski sceni, kjer snema in sodeluje v zasedbah z Johnom Dikemanom, Jaspersom Stadhoudersom in Onnom Govaertom. Odlikuje ga raznolik, a pretanjen zven ter smel razpon med svobodnajšim jazzom in jazzovsko tradicijo, med melodijo in njenimi potmi vstran. V tem mu sledi strunar Marcelo dos Reis z zvenom akustične kitare, s katero ustvarja hrapave melodije, atmosferska večglasja in razširjen zven prek številnih preparacij in tehnik igranja. Vsestranski basist Vermeulen je idealen tretji člen, raznolik v iskanju zvenskih vibracij. Glasba tria kljub imenu uhaja iz ustaljenih okvirjev svobodno improvizirane galsbe in svobodnjaškega jazza, je obenem prostorna in udarna, lirična in melodična, a hkrati zazrta v šumeča zvočna prostranstva.

Olfamoštvo

Andrej Fon / Vesna Godler / Jasna Kolar / Ana Kravanja / Marko Jenič / Samo Kutin / Martin Ukmar / Ivo Poderžaj / Jošt Drašler / Vid Drašler

Olfamoštvo predstavlja nabuhlo verzijo enega bolj iskrivih kantavtorskih projektov na naši grudi zadnjega desetletja, Olfamoža. Za njim stoji multiinstrumentalist in avtor Andrej Fon, ki je v Olfamoštvu zbral cvetober domačih improvizatorjev in improvizatoric, glasbenic in glasbenikov, znanih po močnih individualnih glasovih, ki jih je nato vpel v svoj vsakdanji nadrealizem, skozi katerega motri in secira, kritizira in ironizira sodobno družbo in sodobno življenje, institucije, tehnologijo, vero, disciplino in sodobni slepi hedonizem. Olfamoštvo strumno in agilno reže in kolobari po razrezanih žanrih kantavtorstva, hrupnega rocka, afro beata, zlomljenega disca, jazza in njegovih svobodnjaštev, pretanjenih zvočenj, glasovnega zgodbaštva in vragolij ter ustvarja glasbeni koktejl, ki tekne še bolj, kakor je v preteklosti Brecljev “obilni in predvolilni”.

Abstract Truth

Izbrane in izborne godbe znanega sukača plošč, ki nas s svojim izborom premami v ples nog, ušes, srca in mišljenja, tudi tja, kjer se zdi, da plesnosti ni.

Vstop na dogodek prost za vse, ki se bodo udeležili predstavitve in debate, za ostale (od 21.00 dalje): 5€.

Informacije, prijave za intervjuje in akreditacije: info@centralala.si

SPLETNA STRAN

FACEBOOK PROFIL

FACEBOOK EVENT