11.06.2019

Centralalala spet pretresa domačo improvizirano sceno

V torek, 11. junija 2019 ob 20. uri, bo v Klubu Gromka potekal pogovor in skupinsko pretresanje domače improvizirane scene, ki jo zaobjema platforma Centralala. Debati s fokusom na glasbenem založništvu bodo sledili močni koncerti tujih in domačih predstavnikov scene.

SIGIC

Tititi trio
Foto: arhiv Centralala.si

Centralala.si je slovenski e-časopis na križiščih improvizirane glasbe. Je križišče in hkrati točka povezave za različna polja svobodno improvizirane glasbe, ki se odvijajo v Sloveniji. Nastala je kot skupinska inicativa, ki so jo zasnovali nekateri organizatorji na sceni. Ideja za vzpostavitev medija oz. e-časopisa Centralala se je porodila pred dobrim letom, časopis pa je pričel z delovanjem lanskega septembra.  Z vstopom v novo leto je skupinska iniciativa v Klubu Gromka organizirala dogodek, ki je bil obenem tudi predstavitev časopisa kot odprte platforme, ki je namenjena predvsem sceni oz. scenam, glasbenikom in glasbenicam, organizatorjem in promotorjem, novinarjem, poslušalcem in poslušalkam tako v uporabo kot v branje. "Z obiskom e-časopisa smo zadovoljni, tudi z razvojem in umestitvijo medija v prostor, saj je dobil širše zanimanje v slovenski glasbeni javnosti. Osnovne funkcije, ki smo si jih zastavili je Centralala realizirala. Te so: na enem mestu zbrana vsa vsebina v obliki obvestilnika oz. koledarja dogodkov, povezovanje prostorov ter obveščanje o koncertnih nastopih domačih ustvarjalk in ustvarjalcev v tujini. Druga plat je medijska. S formo, kot so novice in intervjuji, bralce obveščamo o aktualnih ustvarjanjih, novih izdajah, festivalih in koncertnih serijah. Tretji moment je refleksija, ki je namenjena bolj esejističnim in poglobljenim tekstom in recenzijam, ki zaenkrat pokrivajo zgolj koncertno dogajanje. Trenutno je le funkcija urednika, ki jo opravljam, plačana. Se pa najde majhen proračun, ki nam omogoča, da najamemo recenzente, ki reflektirajo določene dogodke. Vsekakor pa želimo, da se bomo z razvojem medija in ustanovitvijo društva v prihodnosti potegovali tudi za sofinanciranje iz javnih sredstev in tako intenzivirali sam medij. Zaenkrat pa Centralala funkcije, da bi postala glasilo glasbenikov svobodno improvizirane godbe skozi njihovo participacijo na strani, še ni dosegla oz. jo je zgolj v manjši meri. To je dolgoročni proces, ki se bo, ali pa se ne bo razvil. Jaz mislim, da se bo, ni pa nujno," je dejal urednik Luka T. Zagoričnik.

Na januarskem predstavitvenem dogodku v Klubu Gromka se je zbralo lepo število ljudi, v zraku je bilo čutiti navdušenje nad projektom. Tokratna tema pogovora bo glasbeno založništvo, debato bo vodil radiofonist Miha Zadnikar. "Prvi dogodek je glede obiska in uspešnosti tudi nas presenetil. Zato smo se odločili, da bomo s takimi dogodki nadaljevali. Današnji dogodek bo strukturno podobno zasnovan kot prejšnji. Debata bo namenjena tematiki založništva, ki v vodah svobodno improvizirane glasbe poteka po malce drugačnih poteh od ustaljenih. V zgodovini te glasbe je zapisano, da so se znotraj nje že v šestdesetih letih razvile nekatere izmed prvih neodvisnih založb, ki so bile povsem v lasti glasbenikov. Ta format prevladuje še danes, hkrati pa se tovrstne glasbe distribuirajo preko svojih distribucijskih kanalov in trgovin, ki so specializirane za tovrstno glasbo. Zato ta glasba redko zaide v druge ploščarne in distribucijske tokove. Na sceni je prisoten samozaložniški princip, kar pa se žal pokriva v založništvu pri nas na splošno in ne samo v tej sceni. Zanimiva vidika znotraj te scene sta tudi vprašanje o smiselnosti dokumentiranja improvizirane glasbe, ki je pogosto vezana na nek trenutek odvijanja živega dogajanja na odru, ter potreba pri naših glasbenikih za objavo in dokumentacijo zvočnih zapisov njihovega ustvarjanja," je smernice debate, ki jo bo vodil Miha Zadnikar, nakazal Zagoričnik.

Na januarski predstavitvi je motor slovenske improvizirane scene Zlatko Kaučič opozoril na nujnost decentralizacije scene. "Moram reči, da v zadnjih recenzijah pokrivamo široko koncertno dogajanje po Sloveniji, ena od zadnjih recenzij govori o dogajanju v Novi Gorici, pokrili smo koncert iz koncertne serije Fri- Fru- Fra, ki so jo zasnovali Matjaž Bajc in tamkajšnji akterji. Pokrili smo tudi koncert v Klubu Metulj v Bistrici ob Sotli. Skušamo zajeti vsa ta prizorišča, kolikor je to možno. Samo ime Centralala ni mišljeno kot neka centrala iz katere se širijo zadeve navzven, ampak je mišljeno kot centrala, ki prejema vase določene informacije in vsebine od vsepovsod. Končnica lalala je dodana ironično, saj je bilo prvotno mišljeno, da bi se medij imenoval Centrala. Prišla pa je pripomba, da ime ne predstavlja nič glasbenega, nakar je Brane Zorman iz Zavoda Cona predlagal naj se imenuje Centralala," je dejal Zagoričnik ter za zaključek dodal: "Na Centralala.si lahko gledaš kot na medij, ki pokriva ožje ustvarjanje v polju muzike. Po drugi strani so znotraj teh muzik neke obče ideje, razmišljanja, principi, ki so širši, zato mogoče tudi bolj zanimivi za širšo javnost. Mi nočemo delati ozkega medija, ki bi bil namenjen samo akterjem in sceni sami, temveč je naš namen, da ta glasba preko tega medija stopi v širšo javno sfero ljudi, ki jih zanima glasba."

Kot preddogodek bo ob 19. uri v tivolski Galeriji Steklenik potekal tudi spoj elektroakustične kompozicije in improvizacije animotMUZIK, (Brane Zorman— kompozicija in Mauricio Valdés San-Emeterio — električna kitara, elektronika). V Klubu Gromka se bo ob 21. uri predstavil škotski avant bluesman Howie Reeve iz Glasgova, ena glavnih figur tamkajšnjega podtalja, večkrat sopotnik The Ex in podobnih somišljenikov in somišljenic, stari panker, ki na sledi romantičnih DIY časov z basovsko kitaro, vokalom in prgiščem pesmi nekje med post punkom in neo folkom hara na neskončni turneji. Sledi mu francosko-kanadski improvizacijski dvojec Avis Aux Réacteurs, ki ga tvorita dober znanec naših odrov, klarinetist in občasno elektrofonik Xavier Charles, ter mlajši kanadski basist Éric Normand. Koncertni večer bo zaključila trenutno ena bolj vročih in svežih zasedb pri nas, trio TiTiTi, ki je izrasel iz prisluha poeziji Tomislava Vrečarja, in ritem besed in melodije vzel kot izhodišče za lastno ustvarjanje, umeščeno v polje sodobnega jazza, ki ga trio v postavi Jure Boršič na altovskem saksofonu, Jošt Drašler na kontrabasu in Vid Drašler na bobnih vešče drobi na melodije, intenzivne svobodnjaške izlete in v improvizacijska drobljenja zvena, ritma in melodij.

Za vse, ki se bodo udeležili predstavitve in pogovora že ob 20. uri je celoten dogodek brezplačen.