17.02.2017

Prekmurski kvartet džeZZva usmerjen na evropske odre

Pred kratkim je etno jazz skupina džeZZva sklenila sodelovanje z mednarodno booking agencijo NextStep Agency iz Poljske. V letošnjem letu načrtujejo vrsto koncertov po Evropi.

Press info

džeZZva
Foto: arhiv skupine džeZZva

Prekmurski etno jazz kvartet DžeZZva je pred kratkim sklenil sodelovanje z mednarodno uspešno in prepoznavno agencijo NextStep Agency, ki ima sedež v Varšavi na Poljskem. Namen sodelovanja je prodor na evropski glasbeni, predvsem jazzovski trg, saj agencija pokriva prostrano območje Zahodne, Srednje in Vzhodne Evrope.

Glasba etno jazz kvarteta džeZZva iz Murske Sobote se spogleduje tako s tradicijo ameriške jazz kulture z elementi evropske klasične glasbe, kot tudi z vplivi popularne ter ljudske kulture južnega dela evropske celine. Od začetka razvijajo avtorsko moderen in zelo samosvoj umetniški pristop do tovrstne glasbe, ki temelji na avtorskih skladbah članov skupine, le delno se skupina spogleduje s tradicionalnimi skladbami, ki jih aranžmajsko preuredijo na njim značilen način in jim na ta način dajo oseben pečat. Kvartet od začetka sestavljajo Dejan Berden (klavir), Iztok Rodež (kitara), Mojmir Wolf (kontrabas) in Miran Celec (bobni).

Skupina je konec leta 2014 izdala prvenec z naslovom džeZZva z avtorsko glasbo in se z njim uvrstila med 20 najboljših slovenskih albumov po izboru glasbenih urednikov RTV Slovenija. Avgusta 2016 so člani zasedbe posneli koncert iz Skritega Dvorišča v Murski Soboti. Album z naslovom džeZZva Live From The Hidden Courtyard, na katerem se nahaja pet skladb s prvenca in dve novi skladbi, je izšel novembra 2016. DžeZZva je posnela tudi video spot za skladbo East in se z njim uvrstila na lestvico NAJ TOČKA leta 2015.