28.02.2022

Rdeče zore

Letos se bo 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore odvijal med 4. in 13. marcem.

press

23. Rdeče zore

Tudi letošnji program festivala Rdeče zore bo otvorjen z razstavo v Galeriji Alkatraz, tokrat umetnice Urške Preis, kjer bo predstavila daljši opus raziskovanja bolečine žensk(e) z naslovom Dolores.

Tekom festivala bo že desetič s portalom spol.si, ter teatralno podelitvijo izpod rok FEMtv in ZIZ kolektiva, podeljena nečastna “nagrada” bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta, hkrati pa bodo nekatere od nečastnih izjav poveličevale_i tudi z razstavo BOTS – Based on true stories v Nočni izložbi Pešak in v virtualni galeriji portala spol.si.

Vsak_a s svojim performansom pa se bodo predstavile_i Saša Bezjak, Mentalika, Luen Rom in Danijela Zajc. Slednja na festivalu sodeluje s predstavo PRAG, drugo v ciklu trilogije z naslovom Niti PraGozd. Neinstitucionalna umetnost bo poveličevana tudi skozi razstavo in performans FriFormA\V v Cirkulaciji2 ter drugo razstavo Rdečih zor, ki se bo otvorila konec marca, razstavo Marija Zupanova: Under the Tuck ali Pod zalimanim.

Na festivalu bo nastopila tudi glasbena performerka Mary Ocher ter slovenska zasedba LeLee, dolge zimske noči bodo popestrile tudi Ya Toshiba, Nulla in Dvidevat. Dvojec Urška Savič in Tadeja Žele bo z glasbenimi vložki dopolnil branje poezije tudi letos v sodelovanju s platformo IGNOR.

Festival bo zaokrožen tudi z delavnicami sitotiska, zračne vrvi in obroča, t. i. “vouganja” ter z okroglo mizo prevajalk_cev feministične literature z založbo Sophia, SCCA-Ljubljana in spol.si in se povezovale na tradicionalnem skupnostnem Brunchu.