30.09.2021

Singlomat #12

Mesec dni je naokoli in pred vami je dvanajsta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo.

Luka Zagoričnik

Singlomat #12

Pred nami je že dvanajsti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Za nami je poletna sezona, ki se je na površju bohotila s koncertnimi prireditvami in festivali in obljubljala ponovni zagon in obnovitev koncertne dejavnosti, ki jo je scena že težko pričakovala. A po uspešnem zagonu je kot posledica postopnega uveljavljanja ukrepa PTC in obveznega nošenja mask na javnih prireditvah sledil strm padec. Uvedba obeh ukrepov je povzročila upad prodaje vstopnic, slabšo obiskanost koncertov in odpovedi le-teh. Medtem, ko so manjše prireditve, namenjene specifičnim glasbenim vsebinam in specifični publiki še uspevale, so večji koncerti za mešano publiko utrpeli največji udarec. Ob že tako zdesetkani dejavnosti, predvsem na področju koncertnih delavcev, nam zdaj grozi še propad večjih koncertnih organizatorjev, predvsem tistih, ki niso vezani na javno sofinanciranje. Vse to smo lahko izvedeli na novinarski konferenci, organizirani s strani GIZ KOS (več o tem lahko preberete TUKAJ.) Če smo v poletnih mesecih govoril celo o prenasičenosti, bomo počasi ob vztrajanju ukrepov in plačjivih testih ter razcepom med cepljenimi in necepljenimi kot posledice teh ukrepov, lahko koncertne prireditve šteli na prste.Predvsem ob seljenju v notranje prostore. V ozadju pa na mednarodni ravni tli še ena kriza, kriza fonogramske industrije in založništva, predvsem v polju najbolj popularnega nosilca zvoka. Na področju tiskanja vinilnih plošč vladajo prenasičenost, kriza surovin in transporta, ki ob prevladi multinacionalk povzročajo krizo predvsem pri manjših založnikih z manjšimi nakladami.  Zamiki so hudi, čakalne vrste pa prenatrpane. Glede na dejstva, da domače založništvo temelji predvsem na prodaji nosilcev zvoka na koncertih, da je vinil najbolj iskana roba, digitalno predvajanje na različnih paltformah pa ni donosno in ni monetizirano, lahko to močno vpliva tudi na domačo sceno.

Scena pa je ob vsem tem še vedno aktivna. V jeseni  je zopet intenzivneje izdajateljsko aktivna. Tukaj je nova, jesensko daljša, zopet žanrsko zelo raznorodna zbirka dvainštiridesetih skladb, ki se nahajajo v naši playlisti. V njej  se prepletajo pop, rock, punk, indie rock, alter rock, elektronika, progresivni rock, black in death metal, sodobna klasična glasba, rap, hiphop, trap, folk, akapela, soul, etno glasba, kantavtorstvo in muzike vmes. V njej boste lahko slišali nove skladbe: .travnik & Matter, Koala Voice, Regen, MRFY, Torul, YNGFirefly & Mito & Mrigo, Žiga Aljaž, Bakalina Velika & Etno Histeria World Orchestra, Noč, Chris Eckman, Mi2, Neisha feat. Zoran Čalić, Nipke, Dickless Tracy, Skova, Tomaž Hostnik, Ofentavšek & Krhlanko, X.U.L., Lifecutter, AKA Neomi, Lamai, YamYam feat. Balladero, Hamer, Vudlenderji, Jadranka Juras, SsmKOSK & Voidvodinja, Imset, Kevin Koradin, Barking Jacqueline, Year of The Rookie, LAV & Amo, DWON, Talia, Mistermarsh, Greg Even feat. Jacuzzy Krall, Masaž, Iron Maid Ann, 2B, Katrinas & Cherie, Netbuse, Matic Marentič, 2B, Before Time,  ...  Prisluhnite jim, udeležite kakšnega koncertnega dogodka in kupite kakšno ploščo.