14.10.2019

Srebrna ohcet

Koncertna turneja ob petindvajseti obletnici ansambla Autodafé.

Press info

Autodafé

Autodafé letos praznuje petindvajset letnico delovanja. Pomeni, da se na sceni vrši že četrt stoletja. Prvi autodafé se je zgodil leta 1994 v Galeriji Grad na Ravnah na Koroškem. Ustanovil ga je pesnik in performer Matjaž Pikalo, boter skupine pa je Voltaire: „Il faut cultiver notre jardin!“ (Treba je obdelovati svoj vrt!) V tem času je ansambel posnel tri albume: Le Voyage Imaginare (1997), Cinéma Voltaire, Les chansones populares (2001) in Zverinice in prijateljice (2013), pa tudi glasbo za dva filma: Portreta z ozadjem (rež. Amir Muratović, 2000) in Iz prahu sončnih žarkov (rež. Petra Seliškar, 2001). Skupina je nastopila v Avstriji, Srbiji, Hrvaški in predvsem v Italiji, veliko nastopov (okrog tristo)  je imela doma v Sloveniji. Njihova glasba je avtorska, igrajo za otroke in odrasle.

Ansambel bo na koncertih predstavil nove pesmi na temo morja, ki jih je napisal in uglasbil Matjaž Pikalo odkar bolj intenzivno živi na otoku Silba. Nova muzika spominja na romsko, dalmatinsko in italijansko, narejena je za ples, besedila pa so ponujena v razmislek. Nekaj naslovov: Mirno morje, Potapljanje ladjic, Barka je ženskega spola, Beli kit, Dame el mazal e etcha me a la mar (Daj mi srečo in vrzi me v morje) ...

Zasedba: Matjaž Pikalo, harmonika, glas; Andrej Hawlina, violina, glas; Jaka Hawlina, bariton, trobenta; Luka Ropret, kitara, glas; Petra Pikalo, bobni, tolkala, glas.

Koncertna turneja ob petindvajseti obletnici ansambla:

Ponedeljek, 21. oktober 2019, Zapor (ZPKZ) - Dob
Petek, 22. oktober 2019, Kompleks - Ravne na Koroškem
Sobota, 23. november 2019, Menza pri Koritu - Ljubljana
Sobota, 30.  november 2019, Cankarjev dom - Ljubljana