10.02.2022

Streaming revolucija in jazz. Priložnost za pomladitev jazzovskega občinstva?

Okrogla miza, ki obravnava status digitalne glasbene distribucije v vodah jazzovske glasbe, bo izvedena v okviru festivala Jazz Cerkno, ki bo potekal od 19. do 21. maja v Cerknem.

SIGIC

jazz

Več o programu festivala Jazz Cerkno, ki bo letos potekal med 19. in 21. majem, lahko preberete TUKAJ

V okviru spremljevalnega programa festivala bo izvedena okrogla miza Streaming revolucija in jazz. Priložnost za pomladitev jazzovskega občinstva?. Izvedena bo v petek, 20. maja ob 16. uri v Cerkljanskem muzeju. Pogovor bo vodil Luka Tomažin Zagoričnik. 

Dejstvo je, da se danes glasba posluša drugače kot včasih, ko smo bili vezani na fizične nosilce (vinilke, kasete, cedejke). Nove poslušalske navade zasledimo predvsem pri mlajši populaciji, zato temu primerno v statistikah najbolj predvajanih žanrov preko spleta prednjačita R&B in hiphop. Naša debata pa se bo osredotočila na jazz ter z njim povezane založbe in samozaložnike ter v skladu s tem poskušala dobiti odgovore na vrsto vprašanj … »Kako se z novim okoljem glasbene distribucije soočajo založniki, v kolikšni meri se tovrstnih digitalnih orodij poslužujejo in kakšne izzive jim prinaša pretakanje glasbe (streaming)? Je streaming priložnost za približevanje jazza mladim, ki se lahko odraža tudi v pomlajevanju obiskovalcev koncertnih jazzovskih dogodkov?« Okrogla miza je del projekta Digitalni vlak za slovensko glasbo.

Digitalni vlak za slovensko glasbo je projekt konzorcija SIGIC, Zavod Sploh in Zavod Jazz Cerkno, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023. Namen projekta je spodbujati in razvijati prisotnost ter poslušanost aktualne in pretekle slovenske glasbe na digitalnih glasbenih platformah.