05.03.2016

Teden ljubiteljske kulture – tretjič

Teden ljubiteljske kulture je praznik kulture, povezovanja in odprtosti. Tako napoveduje Javni sklad za ljubiteljsko kulturo in znova vabi k sodelovanju.

Tanja Benedik

Ljubiteljska kultura v Sloveniji združuje več kot 107.000 posameznikov in izpelje 25.000 prireditev letno, ki si jih ogleda 4 milijone obiskovalcev.

Teden ljubiteljske kulture je namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo. Potekal bo med 13. in 22. majem 2016. Letos se TLK prvič aktivno povezuje s Tednom vseživljenjskega učenja, zato bo 17. maj posvečen dnevu učenja in kulture. Organizatorja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije vabita lokalne skupnosti, kulturna društva, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, posameznike ter izobraževalne in kulturne ustanove, da se dogajanju pridružijo s svojimi programi, na katere se prijavijo preko njihove spletni strani. Sodelujejo lahko s predstavo, koncertom, razstavo, razpravo, dnevom odprtih vrat, javno vajo in podobnimi dogodki.

Osrednja tema letošnjega Tedna ljubiteljske kulture je zborovsko petje – njegova množičnost (prepevanje v zborih je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas), njegovi uspehi (po kakovosti so naši zbori v svetovnem vrhu) ter blagodejni vplivi petja na zdravje posameznikov in celotne družbe.

Ljubiteljska kultura v Sloveniji združuje več kot 107.000 posameznikov in izpelje 25.000 prireditev letno, ki si jih ogleda 4 milijone obiskovalcev! Brez ljubiteljske kulture bi večji del Slovenije živel kulturno gluh in nem. Poleg tega slovenska ljubiteljska kultura dosega vrhunske rezultate tako doma kot v tujini in je nepogrešljiva pri odkrivanju talentov in spodbujanju bodočih umetnikov. Ljubiteljska kultura tudi krepi zdravje. Zato potrebuje za svoj razvoj profesionalne mentorje, aktualna znanja, osnovno infrastrukturo in ustrezno finančno podporo.

Slavnostna otvoritev Tedna ljubiteljske kulture bo potekala dan po začetku, 14. maja 2016, v Žalcu v okviru Festivala Sredi zvezd, kjer bodo nastopile najboljše male vokalne skupine Slovenije. Teden se bo nadaljeval z desetimi velikimi regijskimi kulturnimi projekti, ki se jim bo pridružilo okrog 1.000 dogodkov po vsej Sloveniji. Osrednja slovesnost ob zaključku Tedna ljubiteljske kulture bo 21. maja 2016 zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo APZ Tone Tomšič s koncertom praznoval svojo 90-letnico.

V Tednu ljubiteljske kulture 2016 pripravlja JSKD dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom Naj se vidi. Gre za nagradne natečaje, kot je TLK kukalo (izbor najboljše fotografije in pesmi, avtorja najboljše fotografije in pesmi bosta prejela dvodnevni vikend paket za dve osebi v Zdravilišču Radenci), Odprte ateljeje (vabilo umetnikom in ustvarjalcem, da odprejo svoje ateljeje za javnost) in projekt Stopite na svetlo (vabilo vsem prebivalcem Slovenije, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe … na ogled postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo).

Vsi prijavljeni dogodki bodo objavljeni v koledarju dogodkov na spletni strani tlk.jskd.si. Projekt ima facebook stran Fb-tedenljubiteljskekulture. Med prijavljenimi dogodki bo organizator po zaključku TLK-ja preko že omenjenega portala izžrebal srečnega nagrajenca, ki bo prejel vikend paket za dve osebi v hotelu Convent družbe Adria Ankaran.