11.05.2016

Teden ljubiteljske kulture – letos tretjič

TLK 2014 je potekal v znamenju sajenja sadnih dreves in obujanju javnih sadovnjakov, leta 2015 so imeli besedo mladi, ki se v zelo velikem številu ukvarjajo s kulturo, letos pa se bo pelo.

Tanja Benedik

Novinarska konferenca TLK
Foto: Matej Maček, na sliki z leve Maja Čander - svetovalka za odnose z javnostmi, Urška Bittner Pipan - programska vodja TLK, Mihela Jagodic - strokovna svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD

Ideja o TLK prihaja iz mednarodne organizacije AMATEO, organizirata ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS). Na novinarski konferenci so predstavili obsežen program s preko 1000 dogodki, ki se bodo zvrstili med 13. 5. 2016 in 22. 5. 2016 v Sloveniji in onkraj njenih meja.

S tem bodo številna kulturna društva, etnične skupine, izobraževalne in kulturne ustanove opozarjali na kakovost, množičnost in pozitivne vplive ljubiteljske kulture na življenja posameznikov. Teden ljubiteljske kulture je projekt, namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti in pomenu ljubiteljske kulture za sodobno družbo. Letos se TLK prvič aktivno povezuje tudi s Tednom vseživljenjskega učenja, zato bo 17. maj posvečen dnevu učenja in kulture.

Letošnja osrednja tema je namenjena zborovskemu petju, saj je to najbolj razširjena kulturna dejavnost pri nas. Naši zbori in vokalne skupine so po kakovosti v samem svetovnem vrhu, ima pa petje tudi številne blagodejne vplive na zdravje posameznikov in celotne družbe. Slavnostna otvoritev in zaključek TLK bosta tako vokalno obarvana. 14. maja bo slavnostna otvoritev TLK bo potekala v Žalcu v okviru festivala Sredi zvezd,  zaključna slovesnost pa bo 21. maja 2016 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani s koncertom obeležil svojo 90-letnico.

Projekt že dosega svoj namen spodbuditi ustvarjalce, da stopijo na svetlo in se predstavijo širši javnosti, saj se jih priključuje vedno več. Ljubiteljska kultura združuje približno 110.000 posameznikov, ki ustvarijo 25.000 prireditev letno, ki si jih ogleda 4 milijone obiskovalcev. Poleg tega dosega vrhunske rezultate tako doma kot v tujini ter je nepogrešljiva pri odkrivanju talentov in spodbujanju bodočih umetnikov. Ukvarjanje z ljubiteljsko kulturo tudi dokazano krepi zdravje. Temu bo 17. maja namenjena osrednja okrogla miza v Cankarjevem domu, ki so jo organizatorji poimenovali Petje na recept in na kateri bodo različni strokovnjaki razpravljali o pozitivnih vplivih petja na zdravje posameznikov.

Organizatorji med drugim izpostavljajo še predstavo Inkognito AFS France Marolt, ki bo 14. in 15. maja na odru Cankarjevega doma predstavila manj znane in celo na novo rekonstruirane maske slovenskega etničnega ozemlja ter edinstven ples hudiča, demonov in drugih bitij, festival Zmaj Kamšibaj, festival japonskega gledališča na malem lesenem odru, ki bo v Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani potekal 19. in 20. maja ter festival mladinske kulture Vizije, ki bo potekal v Novi Gorici med 20. in 22. majem 2016.  Osrednji regijski kulturni dogodki se bodo preko celega tedna odvijali tudi po vsej Sloveniji v organizaciji območnih izpostav JSKD.

JSKD v tednu ljubiteljske kulture pripravlja tudi dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom Naj se vidi! Gre za nagradne natečaje, kot je TLK kukalo, izbor najboljše fotografije in pesmi. TLK-jevo kukalo bo avtorja najboljše fotografije in pesmi nagradilo z dvodnevnim vikend paketom za dve osebi v Zdravilišču Radenci. V akciji Odprti ateljeji bo 10 mladih umetnikov 13. 5. 2016 slikalo na 10 velikanskih platen na različnih lokacijah v Ljubljani, številni umetniki po vsej Sloveniji pa bodo svoje ateljeje odprli za javnost. S tem želi JSKD spodbuditi javni interes na področju likovne umetnosti in pomagati ustvarjalcem pri promociji njihovih del. Poziv Stopite na svetlo! je vabilo vsem prebivalcem Slovenije, da na okenske police ali pred hiše, v trgovinske izložbe itd. na ogled postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst, s katero se ukvarjajo).

Vse prijavljene dogodke najdete na spletni strani tlk.jskd.si, dogajanje pa tudi na facebook strani Fb-tedenljubiteljskekulture. Medijsko je projekt podprla RTV Slovenija. Sodelovanje pa je potrdilo tudi Združenje SAZAS – podrobnosti o dogovoru in ugodnostih za sodelujoče najdete na tlk.jskd.si. Med prijavljenimi dogodki preko portala tlk.jskd.si bo organizator po zaključku TLK izžrebal srečnega nagrajenca, ki bo prejel vikend paket za dve osebi v hotelu Convent družbe Adria Ankaran.