13.04.2018

Mednarodno tekmovanje mladih violinistov in skladateljev posvečeno predolgo zamolčanemu skladatelju

Organizatorji mednarodnega projekta, ki poteka v čast Oskarju Riedingu, želijo strokovni in širši javnosti približati glasbo priznanega skladatelja in pedagoga Oskarja Riedinga, ki je deloval in komponiral v Celju.

SIGIC

Kristina Golob, Inga Ulokina in Natalia Kurganova
Foto: arhiv Oskar Rieding International Competition for Young Musicians

Oskar Rieding, ki velja za enega najbolj priljubljenih, svetovno znanih violinskih skladateljev, je jesen svojega življenja preživel v Celju, kjer je tudi pokopan. Za osvetlitev njegovega delovanja v Celju je najbolj zaslužna violinistka in muzikologinja dr. Maruša Zupančič, ki že več kot desetletje poskuša sestaviti koščke njegove biografije. Oskar Rieding, ki je umrl 1916, je bil dolga leta pozabljen tudi zaradi tega, ker je bil po poreklu Nemec. Nemci so bili osovraženi ter s področja Slovenije preganjani po prvi in drugi svetovni vojni. Uničevalo se je vse povezano z njimi, tako da o njem ne obstaja nobena znanstvena biografija.

Oskar Rieding se je rodil leta 1846 v vasici Bahn na Pruskem (današnja vasica Banie na Poljskem), violino je študiral v Berlinu in na glasbenem konservatoriju v Leipzigu. Od leta 1871 je 32 let deloval v Budimpešti, sprva kot prvi violinist orkestra Narodnega gledališča, pozneje v orkestru tamkajšnje Kraljeve opere. Leta 1903 se je upokojil in se preselil v Celje, kjer je napisal številna violinska dela. Po zadnjih raziskavah Muzikološkega inštituta Slovenije in dr. Maruše Zupančič vemo, da je skladatelj v Celju napisal tudi eno najpogosteje izvajanih del violinskega pedagoškega repertoarja – Koncert v h-molu op. 35.. Že zdaj pa je znano dejstvo, da Rieding v Celju niti ni pisal zgolj koncertov za otroke oziroma za potrebe svojega poučevanja otrok, temveč tudi salonske skladbe.

Dr. Zupančičeva je svoje ugotovitve prvič javno predstavila ob 100 letnici skladateljeve smrti v časopisu Večer. Preko tega zapisa je več o Riedingu izvedela tudi celjska violinistka Inga Ulokina, ter lani jeseni v sodelovanju z Zupančičevo v Celju pripravila prvo mednarodno tekmovanje mladih violinistov, poimenovano po Riedingu. Organizacijski odbor tekmovanja želi povezati mlade violiniste z glasbo Oskarja Riedinga in odpreti nov prostor njihovi ustvarjalnosti v Celju. Prav tekmovanje je prineslo nove podatke o življenju in delu Oskarja Riedinga, saj je priznana violinstka, Christine Schatzmayr, ki je otroška leta preživela v Celju (njeno mater je poučeval maestro Oskar Rieding), ob obisku nastopov tekmovanja posredovala podatke o hiši, v kateri je Rieding poučeval. Zakonca Schatzmayr sta častna podpornika mednarodnega projekta Oskar Rieding. Organizacijski odbor projekta to zgodbo raziskuje naprej v sodelovanju s Pokrajinskim Muzejem Celje. Maja se bosta odvila še dva dogodka, posvečena na novo odkritim delom avtorja, ki jih je napisal v Celju. Gre za salonske miniature, ki so bile najverjetneje izvajane v glasbenih salonih, popularnih v tistem času. Tako bosta 18. maja v dvorani Barbare Celjske (Knežji dvor Celje) na Riedingov dan potekala koncert in predavanje o glasbeni zapuščini velikega violinista in pedagoga Oskarja Riedinga, predstavili se bodo mladi glasbeniki iz GŠ Celje, GŠ Rogaška Slatina, ter udeleženci in finalisti 1. mednarodnega tekmovanja Oskar Rieding. Po nastopu bo okrogla miza s predstavitvijo novega projekta, posvečenega mladim izvajalcem - skladateljem.

1. mednarodno tekmovanje Oskar Rieding za mlade violiniste je že mimo, odvijalo se je v dveh etapah. Prva je potekala preko spletne strani tekmovanja med 20. junijem in 1. oktobrom 2017. V tem času je 58 mladih violinistov iz 16. držav poslalo svoje video posnetke na naslov tekmovanja. Po zaključku prijav se je sestala mednarodna strokovna žirija in posnetke točkovala, ter tekmovalcem dodelila zlate, srebrne in bronaste plaketa glede na dosežene točke. 20 prejemnikov zlate plakete se je uvrstilo v finale, ki je potekalo 15. oktobra 2017 v celjskem Narodnem domu. Končanim finalnim nastopom je sledila svečana podelitev nagrad in razglasitev nagrajencev ​finala​ 1. mednarodnega tekmovanja za mlade violiniste Oskar Rieding. Naslednji dan so se finalisti predstavili v Kulturnem domu v Laškem, 17. oktobra pa v Grand hotelu Rogaška Slatina. 9. februarja 2018 so se nagrajenci iz Slovenije na Gala koncertu Viva il violino! predstavili v historični dvorani Muzikološkega Inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani.


"Violinsko tekmovanje, ki je za nami je bilo namenjeno mladim violinistom do 13. leta starosti. Vemo, da je Oskar Rieding pisal pretežno pedagoški repertoar in ga učenci spoznavajo na začetku svoje glasbene poti. Kljub temu da je bilo tekmovanje namenjeno mlajši generaciji, smo bili priča izvrstnim, zrelim izvedbam. Poleg obveznega dela O. Riedinga so se tekmovalci predstavili tudi z delom po lasti izbiri. Tu smo bili priča zelo širokemu izboru violinskega repertoarja. Od zahtevnejših skladb H. Wieniawskega in P. de Sarasateja, pa vse do violinskega koncerta P. I. Čajkovskega, ki ga je izvedla v finalu dobitnica prve nagrade tekmovanja japonska violinistka Utano Hisai. Slovenski violinist Gal Juvan, dobitnik prve nagrade in posebne nagrade tekmovanja, pa je v finalu očaral občinstvo z izvedbo koncerta M. Brucha," je povedala violinistka in didaktičarka Inga Ulokina.

Tekmovanje je imelo sodoben pridih s spletnim prvim krogom tekmovanja, toda vseeno ostaja zavezano akustičnim intštrumentom in ne vključuje elektroakustične in multimedijske glasbe. Imajo pa mladi ustvarjalci glede oblike in žanra prosto pot. "Prva etapa tekmovanja je potekala preko spleta, kar je omogočilo dostopnost tekmovanja tudi tistim udeležencem prejemnikom zlate plakete, ki se morda ne morejo udeležiti tekmovanja v živo. Našega tekmovanja se je udeležil poseben fant, ki na žalost zaradi zdravstvenega stanja ne more potovati. Njegov posnetek je bil izvrsten. Ko smo prejeli njegovo prijavo, sem si rekla, da je že samo zaradi njega bilo vse naše delo smiselno. Sedaj ta fant piše skladbo za nov natečaj. Njegovo ime je Elisej Nevzorov, ustvarja v mestu Irkutsk v daljni Sibiriji, " je Ulokina izpostavila mladega virtuoza.


Letos bo tekmovanje potekalo podobno kot lani, namenjeno pa bo instrumentalistom in vokalistom vseh narodnosti in starosti, ki radi skladajo ter izvajajo svoje skladbe. Na tekmovanje se lahko prijavijo instrumentalisti in vokalisti do 20. leta starosti (tekmovanje je razdeljeno v tri starostne kategorije) in mladi glasbeni pedagogi od 21. leta starosti naprej  (posebna kategorija). Kandidati se na tekmovanje prijavijo z eno avtorsko skladbo. Pravilo tekmovanja je, da mora biti avtor tudi izvajalec prijavljenega glasbenega dela, in sicer kot solist ali kot član komorne skupine (v izvedbi lahko sodelujejo tudi drugi glasbeniki). V skladbi se lahko uporabi akustičen inštrument/inštrumenti, po želji tudi vokal. Finale tekmovanja bo potekalo v Celju v veliki dvorani Narodnega doma 29. in 30. junija 2018. Spletne prijave so odprte do 1. junija 2018. Podrobna pravila tekmovanja si lahko ogledate TUKAJ.

"Za koncerte se trudimo izbrati dvorane, ki imajo udobno akustiko, kar je pomembno za mlade izvajalce. Zelo smo zadovoljni, da imamo dobro podporo kulturnih organizacij. Prihodnje tekmovanje za violiniste bo potekalo v sodelovanju s Komornim orkestrom Slovenske Filharmonije, kar bo še dodatno obogatilo projekt. Letošnje tekmovanje za mlade skladatelje pa se bo zaključilo s koncertom finalistov v sodelovanju z Zagrebškim komornim orkestrom. Tega sodelovanja se skupaj z mladimi virtuozi zelo veselimo. Takšne priložnosti jim pomenijo zelo veliko, zato smo vedno odprti za vsa nova kakovostna sodelovanja," je zaključila Ulokina in dodala, da organizatorji projekta želijo, da bi tekmovanje prineslo zanimive, nove in koristne izkušnje vsem udeležencem. Na tekmovanju mladih skladateljev bo za vse finaliste organizirana brezplačna delavnica kompozicije, ki jo bo vodil kitarist prof. Nejc Kuhar. Prav tako bo na sporedu kar nekaj zanimivih koncertov in novitet.

Plakat 1. mednarodnega tekmovanja Oskarja Riedinga za mlade violiniste
Elisej Nevzorov
Mednarodnotekmovanjje za mlade Oskar Rieding
Mednarodno tekmovanje za mlade Oskar Rieding
Saya Onishi
Natalia Kurganova & Kristina Golob
Gal in Miro Juvan
Valerie Ettenauer
Zakonca Schatzmayr in Inga Ulokina
Plakat 1. mednarodnega tekmovanja Oskarja Riedinga za mlade izvajalce - skladatelje