13.09.2016

Terry & Gyan Riley, CUK Kino Šiška, 13. september 2016

Eden najvplivnejših glasbenikov iz polja minimalizma in “downtown” scene, Terry Riley, v CUK Kino Šiška prihaja v družbi svojega sina kitarista Gyana Rileya.

Press info

Terry & Gyan Riley

CUK Kino Šiška, Ljubljana

Terry & Gyan Riley

Torek, 13. september 2016 ob 20. uri

Vstopnina: 25 EUR v predprodaji, 28 EUR na dan dogodka

Zasedba: Terry Riley, klavir, sintetizator; Gyan Riley, akustična in električna kitara

“Nič od tega kar sem počel v svojem življenju, mi ni dalo tolikšnega zadovoljstva kot improviziranje na te skladbe skupaj z Gyanom. Nič od tega, kar sem doživel, se ne more meriti z intuitivno sinhroniziranostjo, ki jo midva deliva na odru. Gyan poskrbi za briljanten kontrapunkt razpoloženjem in odvodom teh skladb in me vedno znova preseneti z virtuoznostjo, ki napaja njegovo glasbeno inovanivnost. Niti v sanjah si ne bi mogel predstavljati intenzivnejše združitve uma in duha, kot je to najino sodelovanje.“  Terry Riley

Ameriški skladatelj velja za enega prelomnih glasbenih inovatorjev prejšnjega stoletja. S svojo revolucionarno klasiko “In C” je leta 1964 lansiral glasbeno gibanje, ki je danes znano kot “minimalizem”. To prelomno delo je vneslo nov koncept glasbene forme, ki temelji na prepletanju repetitivnih ritmičnih in melodičnih vzorcev. Vpliv tega dela je usodno spremenil glasbeno krajino 20. stoletja, sliši se ga v delih prominentnih skladateljev, kot so Steve Reich, Philip Glass in John Adams, rock skupin The Who, The Soft Machine, Tangerine Dream in mnogih drugih, hkrati pa so se z vplivi minimalizma napajala vsa naslednja inovativna glasbena gibanja – od krautrocka sedemdesetih, novega vala osemdesetih, minimal techna devetdesetih do aktualnih raziskujočih glasbenih praks med moderno kompozicijo, elektroniko in pop glasbo.

Gyan Riley

Je virtuozni ameriški kitarist in skladatelj, ki nastopa tako solo, kot v projektih in ansamblih z ustvarjalci kot so Zakir Hussain, Michael Manring, San Francisco Symphony Orchestra, The World Guitar Ensemble in v duu s Terryjem Rileyem. Med drugim je 2011 izdal solo kitarski album Stream of Gratitude za  “Composer’s Series založbe Tzadik Johna Zorna.

Več o koncertu ter nakupu vstopnic