04.09.2023

Festival Maribor 2023

Festival Maribor bo trajal od 14. septembra do 1. oktobra. V tem času se bo zvrstilo 5 koncertov, dve glasbeni prireditvi za otroke in mladostnike ter spremljevalni dogodek – Sprehod po glasbenih poteh mesta.

Press info

Festival Maribor 2023

S koncertom Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča se v četrtek, 14. septembra, pričenja letošnji Festival Maribor. Z nastopom mladih obetajočih mariborskih pianistov, bratov Nejca in Adama Kampleta, ter sporedom, na katerem so tudi Gazele Lucijana Marije Škerjanca – v glasbo prelita poezija Franceta Prešerna, uvodni festivalski koncert lepo izrisuje rdečo nit letošnjih festivalskih programov, ki ob poklonu slovenski glasbeni ustvarjalnosti in ustvarjalcem vabi k raziskovanju kompleksnega in nenehno spreminjajočega se odnosa med besedami in glasbo.

Preplet glasbe in besed je ena najfascinantnejših oblik človeške ustvarjalnosti že od davnine. Od antičnih himn do sodobnih eksperimentov skladatelji nenehno iščejo nove poti in načine, kako z glasbo povečati moč besede in poudariti njeno sporočilo. Zvok, temelj človeške komunikacije, je skozi tisočletja oblikoval besede in melodije, da bi vanje ujel racionalno in emocionalno, posvetno in duhovno ter tako odločilno oblikoval in zaznamoval naš svet.

To osupljivo, nenehno spreminjajočo in razvijajočo se igro besed in glasbe so ustvarjalci postavili v fokus letošnjega festivala, kot vselej tudi tokrat s prstom na pulzu časa – igra črk in not kot v zrcalu odseva čas in svet, v katerem živimo.

Z rednim vključevanjem sodobnih del v svoje programe ter z naročanjem del pri sodobnih slovenskih skladateljih se Festival Maribor uspešno razvija v eno ključnih platform za razvoj in promocijo slovenske glasbe. Letos so ji dodelili najvidnejšo vlogo doslej. Zablestela bo v sijajnem lesku enega najbolj cenjenih izvajalskih korpusov današnjega časa, slovitega Ensemble Modern, nesporne globalne avtoritete na področju sodobne glasbe. Spored s skladbami Vinka Globokarja, Petre Strahovnik, Mateja Bonina, Nine Šenk in Vita Žuraja ter poezijo Ane Pepelnik in Aleša Štegra ponuja edinstven prerez sodobne slovenske glasbene in literarne ustvarjalnosti, obenem pa tudi velik poklon sodobni slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Ob Mariboru bo namreč v isti zasedbi – kot solistka nastopa uveljavljena mariborska sopranistka Nika Gorič – izveden tudi v Frankfurtu v okviru prireditev ob slovitem knjižnem sejmu.

V vlogi spodbujevalca in promotorja slovenskih glasbenih talentov se Festival Maribor predstavlja tudi s praizvedbo glasbene igre Zvezda in srce, ki je nastala po naročilu Festivala Maribor. Glasbeno jo podpisujeta Nana Forte in Jure Ivanušič, mojstrski verzi in liki Milana Jesiha pa bodo oživeli v kreacijah igralcev Lutkovnega gledališča Maribor ter članov glasbenega kolektiva Carpe artem.  Predstava, namenjena otrokom od sedmega leta starosti, ima vse atribute muzikala, skozi razkošno paleto glasbenih žanrov in stilov pa mladim poslušalcem ponuja dragocen uvid v širjave in raznolikost glasbe.

Za najmlajše poslušalce pa so tudi letos pripravili tradicionalno matinejo za dojenčke in malčke. Ta k prvim korakom v koncertne dvorane vabi s prepletom otroške poezije (izbrala jo je Urška P. Černe) in priljubljenih klavirskih miniatur v izvedbi dramskega igralca Davorja Herge in pianistke Adriane Magdovski.

Vabilu festivala se je ponovno odzval eden najzanimivejših in najdrznejših mednarodnih orkestrov v Evropi, No Borders Orchestra. Znova prihaja s sporedom, ki odseva aktualni trenutek in vabi k premisleku. Violinist Žiga Faganel in violončelistka Alja Mandič Faganel ter pianist Nejc Lavrenčič bodo razkrivali intimna čustva in globoke stiske, ki povezujejo tri navidezno povsem drugačne komorne mojstrovine Alfreda Schnittkeja, Mieczysława Weinberga and Arva Pärta. Bolj sproščeno glasbeno doživetje pa ponuja koncert Fire & Ice, nova edicija elektrizirajoče in hipnotične fuzije glasbenega izročila Balkana in sodobne glasbe sveta, ki ponovno povezuje dvoje izjemnih virtuozov, makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega in saksofonista Vaska Atanasovskega.


Četrtek, 14. september 2023 ob 19.30, SNG Maribor - Maribor
Otvoritveni koncert

Petek, 15. september 2023 ob 17. uri, Maribor
Sprehod po glasbenih poteh mesta

Sobota, 16. september 2023 ob 11. uri, Pokrajinski muzej Maribor - Maribor
Lisičice in ptičice

Nedelja, 17. september 2023 ob 17. uri, Narodni dom Maribor - Maribor
Zvezda in srce

Torek, 19. september 2023 ob 19.30, Narodni dom Maribor - Maribor
Sprejeti ranljivost

Četrtek, 21. september 2023 ob 19. uri, Pokrajinski muzej Maribor - Maribor
Poeme večnosti

Petek, 22. september 2023 ob 17. uri, Maribor
Sprehod po glasbenih poteh mesta

Petek, 22. september 2023 ob ob 20. uri, Narodni dom Maribor - Maribor
Fire & Ice

Nedelja, 1. oktober 2023 ob 19.30, Narodni dom Maribor - Maribor
Ensemble Modern