12.04.2021

Umrl Zoran Simjanović - Simke

Včeraj je v 75. letu preminil plodovit srbski skladatelj filmske glasbe, poznan tudi kot srbski Ennio Morricone.

SIGIC

Zoran Simjanović
Foto: Discogs

Zoran Simjanović - Simke (1946 - 2021), ki je v šestdesetih letih sodeloval v rock skupinah Siluete in Elipse, je komponiral glasbo za mnoge igrane filme, TV filme in serije, gledališke predstave, dokumentarce in risane filme. Sprva je študiral pravo, nato se je prepisal na glasbeno akademijo.

Sodeloval je z mnogimi režiserji: Srđanom Karanovićem, Goranom Markovićem, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Goranom Paskaljevićem, Emirjem Kusturico… Komponiral je glasbo za filme, kot so Specijalno vaspitanje, Grlom u jagode, Miris poljskog cveća, Nacionalna klasa, Zemaljski dani teku, Sećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu, Maratonci trče počasni krug, Balkan ekspres, Variola vera, Tajvanska kanasta, Šta se zgodi kad se ljubav rodi, Sabirni centar, Tango argentino, Virdžina, Besa, Bure baruta, Tito i ja ter Urnebesna tragedija.

Simjanović je kot avtor glasbe sodeloval tudi v slovenskih filmih: Draga moja Iza (1979) in Trije prispevki k slovenski blaznosti (1983).

Mnogi filmi za katere je prispeval glasbo so bili nagrajeni na takratnih jugoslovanskih ter svetovnih filmskih festivalih. Zato so ga radi, glede na visoke standarde, ki jih je piostavil, primerjali s slavnim italijanskim skladateljem Enniom Morriconejem, čeprav je bil Simjanoviću ljubši skladatelj Nino Rota. Bil je profesor za glasbo na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu. Med letoma 1965 do 1999 je izdal 24 glasbenih albumov.