16.12.2020

United We Stream Balkan

Glavni namen skupnosti “United We Stream” je zbiranje sredstev za podporo kulturnih in dobrodelnih organizacij, ter skrb za ekonomsko oživitev nočnega življenja v mestih Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Slovenije ter Bosne in Hercegovine.

Press info

United We Stream Balkan
Foto: arhiv organizatorja

United We Stream Balkan bo digitalnim obiskovalcem enkrat tedensko nudil izkušnjo uživanja v visokokakovostnih livestreamih, ki se bodo odvijali na najbolj ikoničnih lokacijah v mestih omenjenih regij. Kakovostno izbran peturni glasbeni program bo izpostavil in prikazal lokalno dogajanje na kulturnih prizoriščih iz petih sodelujočih držav. Balkan Advanced Music Conference (BAM-C), strokovni odbor za to regijo, bo s sedeža v Sarajevu usklajeval celostno produkcijo projekta in se zavzemal za uresničevanje širše trajnostne strategije.

Goethe-Institut medsebojnemu povezovanju in združevanju sodelujočih regij pripisuje velik pomen in s tem prepoznava kulturni potencial balkanske glasbene scene in podpira razvoj projekta. »Kultura, izumljena in zasnovana v izolaciji, se je vrnila k svojim koreninam. V samo devetih mesecih je t.i. ‘pandemično leto’ izbrisalo večino vseh uveljavljenih poslovnih modelov in ritualov iz različnih kultur in dejavnosti. Glasbeni svet je obrnil na glavo in ustvaril nove – nikoli prej zamišljene – podvige in sodelovanja. Trenutno stanje je neizmerno vplivalo na vse v kulturnem sektorju, saj je ta skupnost velika, vsesplošna podpora pa precej nizka. Zato ta projekt ni nova norma ali alternativa za resnične izkušnje, je zgolj luč na koncu predora, ki nam pokaže smer skozi to obdobje negotovosti. Zaradi tega je model UWS bistvenega pomena za ta trenutek,« pravi Mersel Bujak, regionalni koordinator UWS Balkan. »Na globalni ravni se vlade ukvarjajo s ključnimi vprašanji eksistence ljudi, kultura pa ostaja na dnu interesa vladnih politik. Kulturni delavci ob tem ne stojijo križem rok, temveč se aktivno soočajo z zaščito kulture in umetnosti v družbi. Zgolj v enem tednu smo v Berlinu ustvarili United We Stream. Platformo, kjer se je zbiral denar za klube, in platformo, ki je bila ustvarjena za glas tistih, ki so ga najbolj potrebovali. Od 18. marca 2020 pa vse do danes nam je uspelo združiti 92 mest, 363 lokacij, 1.800 umetnikov, ustvariti 300 prenosov v živo in zbrati 1,5 milijona evrov za podporo klubsko-kulturnega sektorja. Z nedavnimi streami tudi iz Azije, Švedske, Avstralije do Londona, Pariza in Madrida United We Stream počasi postaja največji virtualni klub na svetu,« pravi Danaja A. Volk, globalna koordinatorka UWS.

Naslednja regija na vrsti je Balkan, ki se je s svojo bogato glasbeno zgodovino in inovativnimi festivalskimi izkušnjami dotaknil src mnogih ljubiteljev glasbe in popotnikov s celega sveta. Tokrat se Balkan združuje v svojem poslanstvu, da izrazi podporo lastni festivalski in klubski sceni, zaradi katerih so balkanska poletja nepozabna, noči pa nepopisno lepe. Goethe-Institut se zaveda pomembnosti modela United We Stream, hkrati pa prav tako prepoznava ambicioznost lokalnih scen. Zato so se odločili to razvojno pobudo v regijah Balkana radodarno podpreti. V prvi fazi bodo sodelujoče države Hrvaška, Srbija, Črna gora, Slovenija ter Bosna in Hercegovina.

United We Stream Balkan bo brezplačen, vendar dobrodošlo sprejema donacije poslušalcev. Ves izkupiček iz projekta bo pripomogel k podpori najboljšega prihajajočega glasbenega modela, idej in pobud po vsem Balkanu, hkrati pa bo zagotovil financiranje programa The Balkan Rivers – Save the Blue Heart of Europe.

Projekt lahko spremljate na:
https://www.facebook.com/unitedwestream.balkan
https://www.youtube.com/channel/UCp5qQL_goKgBG3d6xZIOOKg
https://www.instagram.com/unitedwestream.balkan/