23.09.2016

Festival Sonica: oživljanje prostorov skozi zvok, komunikacijo, sobivanje in kreacijo

S temo SONIC.ARCHITECTURES bo letošnja edicija posvečena zvoku in arhitekturi. Z Martinom Bricljem Barago tudi o slovenskih umetnikih na festivalu ter novem prostoru MoTa LAB.

Peter Baroš

Sonica festival
Foto: www.sonica.si

Otvoritev letošnje Sonice se je zgodila pred kratkim, ko sta v Križevniški cerkvi v duu nastopila Takami Nakamota in Sebastien Benoits. Na prvi večer strnjenega dela festivala pa se vrača Tim Hecker, ki je pred osmimi leti otvoril prvo Sonico v Galeriji Jakopič. Nastopil bo na odru Kinu Šiška v okviru turneje, na kateri predstavlja svoj zadnji album Love Streams. Soustvaril ga je z oskarjevcem Jóhannom Jóhannsonom, revija Rolling Stone pa ga je razglasila za najbolj pričakovani eksperimentalni album letošnjega leta. Koncert bo potekal v gostem dimu in popolni temi, v kateri bo Hecker s svetlobnimi in zvočnimi poudarki gradil monumentalne temačne prostore. Pred Heckerjem bo nastopil Christian Kroupa in ekskluzivno predstavil material iz prihajajočega EP-ja, s katerim se vrača v eksperimentalne vode. EP bo izšel pri založbi ASONIC.

Drugi in tretji festivalski dan bo zaznamoval simpozij SONIC.ARCHITECTURES, ki bo potekal v Slovenski kinoteki. Posvetil se bo zvoku in arhitekturi ter njunem prepletanju, posvečen pa bo tudi razpravi o izročilu arhitekture šestdesetih in sedemdesetih, njegovemu pomenu, oživljanju in premišljanju skozi umetniške intervencije kolektivov in posameznikov. Osrednji gost simpozija bo britanski pisec in arhitekt Douglas Murphy, ki je lani pri založbi Verso izdal knjigo Last Futures. Po besedah Martina Briclja Barage, direktorja Tranzitornega muzeja umetnosti - MoTA, ki je producent festivala, bo "prvi dan simpozija namenjen vprašanju zvoka skozi prostor, zvočenju zgradb, raziskovanju mestnega organizma skozi zvok in zvoka kot elementa nadzora ter eksperimentom zvoka skozi materijo, drugi dan pa se lotevamo vprašanj skupnih prihodnosti ob motrenju pozabljenih, zavrženih ali neuporabljenih skupnih arhitektur naše bivše republike, ter možnostih njihovih ponovnih uporab in oživitvev. Skozi zvok, komuniakcijo, sobivanje in kreacijo." Simpozijski del festivala se bo zaključil z avdio-vizualnim dogodkom umetnikov z eksperimentalne slovaške in srbske scene.

Petek, zadnji festivalski dan, bo mogoče simpozijska vprašanja in odgovore preizkusiti tudi v praksi. Po izgubi domicila pod imenom MoTA Point na Gosposvetski cesti v Ljubljani, bo Tranzitorni muzej umetnosti - MoTA v petek zasedel in otvoril nov prostor MoTA LAB na Celovški 42. "Gre za strukturalistični paviljon iz sedemdesetih, ki ga bomo v času otvoritve prepredli s tremi performansi in osmimi instalacijami. Tako bo postal metafora za sonifikacijo nekdaj pozabljene modernistične arhitekture in oživitev soseske." Nočni del petkovega dogajanja se bo nadaljeval v Rogu. Osrednji gost dogodka bo mladi bristolski glasbeni umetnik in producent Vessel. Pred njim bosta nastopila Spatial in Gašper Torkar, letošnji izbranec Klubskega maratona Radia Študent. Previs v jutro bo pripadel nastopu Felisa Catusa in Levanaela

Festival Sonica pa se bo zares zaključil šele globoko v naslednjem jutru s Soničnim piknikom in zvočnim sprehodom Hoditi: Odsončje (Afelij), ki bo udeležence vodil od Rastlinjaka v parku Tivoli po poteh zvočne slike, ki sta jo pod okriljem Radia Cona ustvarila Brane Zorman in Irena Pivka.

Ob pestrih, a celostno zaokroženih vsebinah festivala, v oči bode predvsem velika zastopanost slovenskih umetnikov v programu. "Letos smo se odločili, da na glavnih večerih festivala, torej otvoritvenem koncertu, otvoritvi razstave in finalnem klubskem večeru, predstavimo slovenske umetnike mlajše generacije, ki še niso nastopili na Sonici. Vsak od njih bo premierno predstavil svoj projekt. Kristjana Kroupo smo tako postavili kot uvod v Heckerjev nastop. ​Staš Vrenko bo v novem MoTA LABu ob instalaciji dvojca Nonotak, postavil svoje novo delo Veznik - 6 modularnih sintov, na katere bodo na odprtju igrali nekateri izmed najzanimivejših slovenskih eksperimentalnih glasbenikov: Vitja Balžalorsky, Jaka Berger – BRGS, Blaž Božič – SsmKOSK, Aleš Hieng – Zergon, Samo Pavlica - Linč in Kikiriki)", pojasni Bricelj Baraga. Ker se MoTA močno vpenja v mednarodno mreženje, se morda slovenskim ustvarjalcem s tem odpira tudi več možnosti za gostovanja v tujini? "Vsakega od naših umetnikov smo želeli predstaviti v najprimernejšem kontekstu, tako prostorkem kot tudi zvočnem. Glede na to, da so predstavljeni ob boku nekaterih znanih imen, ki jih promovira mednarodna festivalska platforma SHAPE, pa upamo, da jim to omogoča večje možnosti za nastop v tujini in drugih festivalih. Christian Kroupa je na naš predlog že izbran za SHAPE umetnika v naslednji sezoni, torej njegov nastop vidimo kot uvod v naslednje leto in prodor na nekatere tuje odre" zaključi Martin Bricelj Baraga. 

Celotni spored festivala Sonica si lahko ogledate tukaj